Příští týden se po celém Česku koná Den otevřených dveří slunečních elektráren

24.5.2017, 10:53

Od 30. května do 5. června budou po celé České republice otevřené brány řady slunečních elektráren. Návštěvníci budou moci zblízka poznat proces výroby elektřiny ze sluneční energie, a to jak v menších střešních instalací, tak ve velkých solárních parcích. Akci pořádá Solární asociace v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, jehož cílem je zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj, například právě v oblasti životního prostředí.

Příští úterý se veřejnosti otevřou sluneční elektrárny v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Lidé se tak mohou přijít podívat, jak se vyrábí elektřina ze slunce. Otevírají se velké elektrárny, ale i menší projekty, kde je solární energie rovnou i spotřebovávána na provoz. „Chceme široké veřejnosti ukázat, že využívání energie ze slunce je cestou, jak se zbavit závislosti na fosilních palivech a jak získat energetickou soběstačnost bez drancování životního prostředí,“ říká Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace, která akci pořádá v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Do akce se zapojily zajímavé energeticky soběstačné projekty napříč Českou republikou. Dva projekty jsou nedaleko Prahy, jde o elektrárnu u obce Vepřek, která patří k největším v ČR, a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu. Další elektrárny, které vyrábí elektřinu do sítě, mohou zájemci navštívit ve Velkém Meziříčí, v Ostravě, Moravské Třebové, v obci Králíky nebo Kunčina. Návštěvníci se zájmem o možnosti soběstačného bydlení nebo podnikání pak mohou navštívit Soběstačný dům v Chocni, penzion Davidův mlýn na Opavsku nebo komplex kancelářských budov Otevřená zahrada v Brně. Všechny tři zmíněné projekty se loni úspěšně zúčastnily soutěže Obnovitelné desetiletí, která představila inspirativní možnosti využívání obnovitelných zdrojů v bydlení i podnikání.

Další projekty se stále mohou připojit. Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren najdete zde. Zájemci o návštěvu se mohou registrovat pomocí tohoto formuláře.