Solární energetika se stala nejlevnějším zdrojem elektřiny v 58 zemích světa

19.12.2016, 10:12

Díky poklesu nákladů porazila solární energetika letos poprvé dosud cenově nejvýhodnější obnovitelný zdroj – větrné elektrárny. Data vyplývají z analýzy 58 trhů v rozvojových zemích v Asii, Latinské Americe nebo Středním východě, kterou publikovala prestižní světová společnost BNEF. Ta spadá pod agenturu Bloomberg. Podle analýzy BNEF jsou náklady na vybudování solární elektrárny v rozvojových zemích nižší než vystavění větrného zdroje. Ve vyspělých zemích je však zatím zelená energie stále dražší než tradiční zdroje energie. Inovace a rozvoj instalací, které posouvají využití solární energetiky vpřed, tak dostaly cenu fotovoltaických elektráren na 1,65 dolaru za instalovaný watt. Obdobný trend sledujeme rovněž ve Spojených státech, kde v průběhu ¾ letošního roku klesla cena solárních projektů na 1,5 dolaru za watt.

„Solární energetiky je nejvíce dynamicky se rostoucí zdroj energie ve světě. Průběžně uplatňované inovace a růst trhu tlačí cenu fotovoltaických elektráren dolů a to tak, že solární instalace začínají na desítkách světových trhů konkurovat spalování uhlí. Rozvojové trhy, na kterých pomáhají obnovitelné zdroje často přivést elektřinu dosud do míst, která byla odkázaná pouze na diesel generátory, jsou také zajímavou příležitostí pro české firmy, které na nich mohou uplatnit své zkušenosti s výstavbou solárních elektráren,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Srovnání podle analytiků BNEF platí především pro rozvojové země. Například v Chile byla letos v srpnu cena elektřiny ze solárních elektráren na polovině nákladů energie z uhlí. Právě dynamický rozvoj solární energetiky může letos vést k překonání hranice až 70 gigawattů nových fotovoltaických elektráren ve světě (pro porovnání: takový instalovaný výkon odpovídá 35násobku výkonu jaderné elektrárny Temelín).

Množství investic do obnovitelných zdrojů v rozvojových zemích je také podle BNEF o 18 % vyšší než v „bohatých“ státech. Projekty v rozvojových zemích reprezentuje například aktuální výstava budoucí největší solární elektrárny na světě, která roste v Tamilnádu v Indii. Více než 2,5 milionu fotovoltaických modulů s celkovým výkonem 648 megawattů dodá osm firem z Číny, ale také Itálie. Současně však rozvojový svět přeje takzvaným ostrovním systémům, které obsahují solární instalace v řádu kilowattů. Trh s řešeními, často se opírající o start up společnosti, dosáhl loni na instalace za 450 milionů dolarů.

V západních zemích zůstává stále rostoucím trhem se solárními projekty především USA. Za ¾ letošního roku přibylo téměř 4200 magawattů fotovoltaických elektráren, což tvoří dosavadní rekord v americké energetice. Solární sektor zde díky stabilnímu růstu vytvořil přes 200 tisíc pracovních míst.

„Na světě nemá trvalý přístup k elektřině více než jedna miliarda lidí. Stále cenově dostupnější solární energetika jim může přinést svět 21. století a pomocí kombinace akumulace energie a mikrosítí mohou zvýšit svůj životní standard. Současně také růst obnovitelných zdrojů pomáhá snižovat celosvětově emise oxidu uhličitého. Země jako Čína, Indie nebo Brazílie nás poráží v investicích do obnovitelných zdrojů a výhledových plánech náhrady fosilních paliv právě rozvojem šetrné energetiky. Jejich přístup může být inspirací také pro naši vládu, s cílem podpořit rozvoj sektoru obnovitelné energetiky,“ dodává předseda představenstva Solární asociace Tomáš Buzrla.

 

Analýza BNEF:

https://www.bnef.com/dataview/climatescope-2016/index.html