Ceny Obnovitelného desetiletí jsou předány, zabodovala ostravská zelená domácnost i soběstačný dům v Chocni

11.11.2016, 11:46

Ceny Obnovitelného desetiletí jsou předány, zabodovala ostravská zelená domácnost i soběstačný dům v Chocni

Aliance pro energetickou soběstačnost a Solární asociace ve spolupráci s odbornou porotou ocenili zajímavé projekty obnovitelných zdrojů, které vznikly v České republice za uplynulých deset let. V kategorii rodinných domů se na prvních třech příčkách umístily inspirativní projekty, které rozšiřují využití solárních elektráren na střechách o elektromobilitu nebo akumulaci energie. „Výsledky ocenění Obnovitelné desetiletí potvrdily trend vhodnosti využití solárních panelů na rodinných domech. Jde o cenově dostupný zdroj energie, který v Česku využívá přes 25 tisíc domácností,“ uvádí k výsledkům soutěže Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace.

Porota složená z akademiků, politiků a předních expertů v oblasti energetiky v rámci ocenění Obnovitelné desetiletí posuzovala desítky projektů šetrné energetiky. Nejzajímavější se objevily v kategorii Obnovitelná energie pro rodiny. „Na prvních třech místech bodovaly projekty, které nezůstaly jen u umístění solárních panelů na střeše, ale které zvyšují svou energetickou nezávislost pomocí akumulace energie ze slunce do teplé vody, baterií nebo ji využívají pro pohon svého elektromobilu na cestě do práce. Právě takové projekty ukazují nejlepší přístupy využití místních zdrojů energie,“ shrnuje výsledky ocenění Obnovitelné desetiletí Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

1. místo: Ostravská zelená domácnost 2.0

Příběh domu Radovana Burkoviče začal před 18 lety na prázdném pozemku v Ostravě-Plesné, na kterém měl původně vyrůst obyčejný rodinný domek. Stoupající ceny energií ale pana Burkoviče inspirovaly k vybudování neobyčejné domácnosti. Postupnými investicemi se mu podařilo dosáhnout ekonomicky i ekologicky šetrného provozu domu. Z původní myšlenky ušetřit peníze a přírodu se stal životní styl.

Dům Burkovičových má solární panely na jižní a západní střeše, elektřina získaná ze slunce přitom pomáhá nejen s provozem elektrospotřebičů, ale i s ohřevem vody. Myčka i pračka běží během nepřítomnosti členů rodiny, po jejich návratu z práce a ze školy je pak připravena teplá voda na koupání. Majitelé nenechali nic náhodě a nepřekvapí je ani stoupající ceny za vodu, místo napojení na vodovod si vyvrtali vlastní studnu, která domácnost zásobuje vodou kojenecké kvality po celý rok.

„Když nejsme doma, naši vyrobenou elektřinu spotřebují myčka nebo pračka s odloženým startem. Když je hezky, pak v průběhu dne pečeme, pereme, žehlíme na terase, sekáme trávu, drtíme větve nebo jen zapojíme do zásuvky některý z elektromobilů, případně oba. Snažíme se elektřinu spotřebovávat tehdy, když je ze slunce zadarmo,“ vysvětluje filozofii chodu domácnosti pan Burkovič.

Tím ale ekologické smýšlení rodiny nekončí. Pro dopravu využívají dva elektromobily a elektrokolo, všechny prostředky jezdí na energii ze Slunce. A protože té je někdy více, než kolik Burkovičovi dokáží využít, před domem stojí veřejná dobíjecí stanice s dobrovolnou platbou. Přebytečnou elektřinu by ale rodina časem ráda ukládala do baterií, její cesta za soběstačným životem tedy zatím nekončí.

2. místo: Soběstačný dům v Chocni

Energeticky soběstačná dřevostavba v Chocni je inspirací pro každého, kdo chce žít v souladu s přírodou, a splněným snem pro majitele Pavla Černého. Ten s pomocí kamarádů postavil dům, který v sobě spojuje komfort moderního životního stylu se staletími prověřenými technologiemi, což vytváří útulný a ekologicky šetrný domov.

K dřevostavbě pana Černého nevedou žádné trubky ani kabely. Elektřina získaná ze solárních panelů ohřívá vodu čerpanou z vrtu, která se čistí přes kořenovou čističku a vrací se zpět do oběhu. V méně slunečných dnech se topí dřevem. Majitel využil ekologické materiály i při samotné stavbě, jako izolace slouží foukaná celulosa a stěny jsou omítnuté místní jílem. Konstrukci domu navíc tvoří staré trámy z rozebraného seníku otce pana Černého.

3. místo: Energetický systém HomeGrid v domě na Drahanské vrchovině

O šetrné energetické hospodaření v domě Roberta Mořkovského na Drahanské vrchovině se 24 hodin denně stará chytrý systém HomeGrid. Přebytečná energie získaná ze solární elektrárny na střeše se ukládá ve formě tepla do vodních nádržích pro pozdější využití. Díky tomu je dům ze 70 % soběstačný.

Dům stojí v nadmořské výšce 590 metrů. Systém HomeGrid pracuje s aktuální předpovědí počasí a umí si pomoci využití energie ze sítě v levném nočním tarifu. Ani extrémní mrazy a špatné počasí pro domácnost neznamenají žádné komplikace. Na programu je v těchto případech příjemný večer u krbu, který dorovná možné ztráty tepla, zatímco se HomeGrid stará o všechno ostatní.

Systém funguje ve spolupráci s distribuční sítí, ale v případě jejího výpadku dokáže okamžitě přejít do takzvaného ostrovního režimu, takže rodina může nerušeně pokračovat ve všech svých činnostech, aniž by došlo k přerušení dodávky proudu. Aktuální stav čerpání energie navíc členové domácnosti mohou sledovat na svém mobilním telefonu v chytré aplikaci, takže snadno zjistí, zda se zrovna více vyplatí zapnout pračku nebo raději zapálit svíčky.