Z České fotovoltaické průmyslové asociace je Solární asociace

6.2.2016, 16:55

Česká fotovoltaická průmyslová asociace – největší asociace v České republice, která sdružuje subjekty působící v oblasti solární energetiky – se přejmenovala na Solární asociaci. Nový název má lépe vystihovat současné poslání asociace, jímž je hlavně vedle dalšího výzkumu a vývoje důraz na rozvoj využití sluneční energie na střechách domů a systémů ukládání energie.

Největší česká asociace v oblasti solární energetiky propojuje subjekty napříč odvětvím od provozovatelů solárních elektráren přes výrobce solárních panelů a instalační firmy, univerzity, až po jednotlivé domácnosti. „Nový název Solární asociace, který od nynějška také obsahuje tagy 'slunce', 'energie' a 'akumulace', přináší inovovanou značku našeho sdružení zastupujícího největší část českého solárního trhu. Podobně jako se dynamicky vyvíjí solární energetika k decentralizovaným systémům na rodinných domech, přesouváme náš důraz také směrem k domácnostem a instalačním firmám. Nabízíme jim naše bohaté zkušenosti s legislativou a poradenství s technickými a provozními otázkami. I nadále však budeme pokračovat v obhajobě zájmů provozovatelů již realizovaných solárních projektů,“ přibližuje důvody pro změnu názvu předseda představenstva Jaromír Řehák.

Cílem Solární asociace pro letošní rok je především stabilizace investičního prostředí jako účinný nástroj k dalšímu rozvoji malých střešních elektráren. „O nastavení férových pravidel a legislativní stabilitu usilujeme od roku 2009, kdy naše asociace vznikla. Od té doby jsme se podíleli na připomínkování řady zákonů, nové energetické koncepce nebo Národních akčních plánů. Během loňské rozsáhlé novely energetického zákona se nám ve spolupráci s partnery podařilo zabránit přijetí retroaktivních návrhů na snížení objemu podpory pro obnovitelné zdroje,“ vyjmenovává některé konkrétní aktivity a úspěchy asociace její výkonná ředitelka Veronika Hamáčková.

Prostřednictvím Solární asociace mají její členové možnost efektivně ovlivňovat podmínky podnikání v sektoru a chránit své investice. Sdružení jim poskytuje odborný a informační servis, mediální zastupování, zvýhodněný vstup na oborové semináře a konference a zejména podporu při řešení konkrétních problémů.

Miloš Cihelka

Tiskový mluvčí

Solární asociace

M: +420 602 345 426

Drtinova 557/10

150 00 Praha 5 milos.cihelka@solarniasociace.cz www.solarniasociace.cz