Nová podpora pro solární elektrárny na rodinných domech – klíčový impuls pro šetrnou energetiku

21.10.2015, 11:49

V dotačním programu Nová zelená úsporám je pro letošní rok vyčleněno zhruba 52 milionů korun na podporu malých střešních elektráren s výkonem do 10 kW. Podle České fotovoltaické průmyslové asociace tento krok zvýší energetickou soběstačnost zhruba 1200 domů.

Z celkové sumy je na podporu šetrné energetiky vyčleněno zhruba 10 procent prostředků. „Jde o významnou evoluci dotačního programu, který tak nově aktivně podpoří energetickou soběstačnost domácností. Instalace slunečních elektráren přinesou nové pracovní příležitosti do oboru solární energetiky,“ komentuje novinky dotačního programu ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Veronika Knoblochová.

V České republice je v současnosti více než 28 tisíc licencovaných fotovoltaických elektráren, přičemž většinou jde o malé instalace do 30 kW výkonu. „Představené schéma podpory chápeme jako test nastavení systému. Věříme, že ministerstvo postupně navýší částku, tak abychom mohli naplno využít potenciál solární energetiky. Instalace solárních elektráren na střechách domů přináší levné opatření s okamžitým efektem úspory elektřiny v rodinném domě,“ uzavírá Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Kontakty:
Veronika Knoblochová, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace, tel.: 722 562 453, e-mail: veronika.knoblochova@czepho.cz

Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost, tel.: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@alies.cz