Podporu obnovitelných zdrojů je nutné opět vést do běžných kolejí

30.12.2015, 11:33

Energetický regulační úřad (ERÚ) večer dne 29. prosince 2015 zveřejnil cenové rozhodnutí, které přiznává podporu pro obnovitelné zdroje zprovozněné před rokem 2013. Solární sdružení tento krok vítají, současně je však podle nich klíčové, aby došlo ke komplexnímu obnovení stability podpory obnovitelných zdrojů v České republice. Po novém roce se proto obrátí na vládu s žádostí o jasné ukotvení dalšího rozvoje šetrné energetiky v České republice.

Současně solární sdružení upozorňují, že je nutné prošetřit postup vedení ERÚ, které více než měsíc zdržovalo vypsání podpory a poškodilo tak obor obnovitelných zdrojů. Během listopadu a prosince si předsedkyně ERÚ kladla stupňující se požadavky, které vycházely z mylného výkladu zákonů i evropských pravidel pro podporu obnovitelných zdrojů. Podle solárních sdružení proto není možné, aby zůstala ve vedení úřadu.

„Vydání cenového rozhodnutí, které přiznává podporu pro obnovitelné zdroje v příštím roce, je pouze první krok k obnovení důvěry investorů v další rozvoj šetrné energetiky v Česku. Rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku v důsledku postupu energetického regulátora mimo mantinely zákona utrpěl významný šrám. Je proto nutné, aby se situací v úřadu zabývat prezident a vláda, kteří by měli přijmout taková opatření, aby se podobná krizová situace v budoucnu neopakovala,“ uvádí Miloš Cihelka, mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace.

„Obnovitelné zdroje energie se aktivně podílejí na snižování spotřeby fosilních zdrojů a zároveň přispívají k energetické bezpečnosti Česka. Rozvoj obnovitelných zdrojů může snížit českou závislost na fosilních palivech, ale také zajistit čistý vzduch pro naše plíce. ERÚ svým otálením ve vypsání podpory ohrozilo naše zdraví a proto je nutné, aby vedení energetického regulátora vyvodilo osobní odpovědnost kvůli nesmyslným obstrukcím a odstoupilo z vedení úřadu,“ dodává Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Výhody ze širšího zastoupení obnovitelných zdrojů popisuje aktuální informační list solárních sdružení, který je dostupný ke stažení zde: http://www.czepho.cz/dokumenty/prilezitosti-misto-limitu_web_1.pdf

Kontakty:

Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace, tel.: 722 562 453, e-mail: veronika.hamackova@czepho.cz

Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost, tel.: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@alies.cz