Poslanci dali zelenou rychlejší výstavbě obnovitelných zdrojů a posílení české energetické bezpečnosti

14.12.2022, 14:30

Poslanci dnes ve třetím čtení schválili novelu zákona nazývanou Lex OZE I včetně několika důležitých pozměňovacích návrhů. Výsledek hlasování mimo jiné znamená největší úspěch pro rozvoj větrné energetiky v Česku za poslední roky. Novela usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie, například instalaci malých elektráren, u kterých zvyšuje limit bez nutnosti získat stavební povolení a licenci od Energetického úřadu z 10 kW na 50 kW. Tento krok je důležitý zejména pro domácnosti a bytové domy. Zvýšení hranice pro stavební povolení pak pomůže tisíce firmám, které nyní čekají na instalaci vlastních zdrojů energie.

Prošel také pozměňovací návrh, který instalace o výkonu nad 1 MW považuje za stavby veřejného zájmu. Rozšíření novely podporovaly oborové organizace Svaz moderní energetiky, Solární asociace a Asociace pro akumulaci AKU BAT.

„Zrychlení přípravy nových projektů obnovitelných zdrojů umožní dnes schválená novela energetického zákona, která je zařadila mezi opatření ve veřejném zájmu. Právě nové solární nebo větrné elektrárny jsou klíčem k rychlé náhradě ruského zemního plynu a současně nejlevnějším řešením pro dekarbonizaci české energetiky. Pokud novelu přijme i Senát, půjde o jeden z nejzásadnější impulsů pro restart rozvoje solárních a větrných elektráren v Česku,“ komentuje výsledky hlasování Poslanecké sněmovny Martin Sedlák.

„Jednodušší podmínky přinesou například rozšíření střešních solárních elektráren i na bytové domy. Jejich obyvatelé tak budou nově moci snadněji využívat vlastní vyrobenou elektřinu a chránit se tím před vysokými cenami energie,“ dodává Martin Sedlák.

„Přijetí novely zákona odemyká potenciál solární energie pro celou společnost, nejen pro majitele rodinných domů jako doposud. Umožňuje jednodušší výstavbu střešních elektráren pro malé a střední podniky či bytové domy bez nutnosti stavebního povolení. Kromě toho zjednodušuje výstavbu velkých obnovitelných zdrojů energie, které mají potenciál zlevnit ceny energie na trhu pro miliony dalších lidí a velké průmyslové podniky. Novela také vysílá signál investorům, že Česko o ně stojí a že se chce zařadit mezi země, které OZE podporují jako efektivní zdroj proti závislosti na Rusku a drahé elektřině,“ říká  předseda Solární asociace Jan Krčmář.

„Každý krok vedoucí k jednodušší a tudíž rychlejší výstavbě obnovitelných zdrojů zejména v době vysokých cen energií velmi vítáme. V tomto případě nás potěšila zejména široká podpora návrhu napříč politickým spektrem. V nadcházejících měsících bude potřeba schválit ještě další klíčové legislativní úpravy, které jsou pro rychlý a bezpečný rozvoj OZE nezbytností, jako např. akumulace energie či agregace flexibility. Doufáme, že i tyto důležité úpravy zákonů budou mít u poslanců širokou podporu,“ dodává k dnešnímu úspěchu ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ Jan Fousek.