Nová studie: solární energetika bude do deseti let nejlevnější energetický zdroj na světě

27.2.2015, 10:24

Cena solárních elektráren klesne v příštím desetiletí o třetinu, v dlouhodobém horizontu (do roku 2050) pak o dvě třetiny oproti roku 2015. Solární energetika by se tak měla stát do deseti let nejlevnějším zdrojem elektřiny na zemi. Zjištění vyplývají z tento týden publikované studie německého think thanku Agora, kterému dodali data renomovaní experti z Fraunhofer Institutu pro solární energetické systémy [1].

Hlavní zjištění:

  • Do roku 2025 by měla cena elektřiny z fotovoltaických elektráren v Evropě klesnout na 40 až 60 euro za megawatthodinu (přibližně na 1-1,5 Kč/kWh).
  • Solární energetika tak porazí zdroje jako uhlí nebo atom, neboť podle zmíněné studie elektřina z nových uhelných a plynových elektráren stojí již dnes mezi 50 až 100 euro za megawatthodinu a z nových jaderných elektráren přes 110 euro.

Model pro Českou republiku [2]

Studie obsahuje také modelový příklad pro Českou republiku. Z výsledků vyplývá, že by solární energetika mohla konkurovat jaderným elektrárnám již po roce 2025. Tedy v době, kdy ministerstvo průmyslu teprve předpokládá případné zahájení výstavby nových jaderných reaktorů v Temelíně, by již fotovoltaické moduly vyráběly levněji než potenciální jaderný zdroj.

Klíčové podmínka: stabilita a nepodcenění možností

Němečtí experti uvádějí, že pozitivní vývoj nastane především v případě, že se podaří udržet stabilní rámec dalšího rozvoje solárního průmyslu. Naopak kombinace špatné regulace a rizikového prostředí odrážejícího se ve vysokých úrocích může zvýšit cenu fotovoltaických projektů až o 50 %. Dr. Patrick Graichen, ředitel Agora, při zveřejnění studie na toto téma uvedl: „Příznivé podmínky financování a stabilní právní rámce jsou životně důležité podmínky pro dosažení levné a čisté solární energie. Je na tvůrcích politik, aby vytvářeli vhodné podmínky a udržovali je.“

Komentář českých profesních sdružení k výše uvedeným závěrům:

„Aktuální německá studie je jasným důkazem, že solární energetice patří budoucnost. Jde o jediný zdroj energie, který dokázal za krátký čas srazit své náklady o desítky procent a v dalším zlevňování ceny technologie nezastavitelně pokračuje. Stále levnější fotovoltaické panely jsou ideálním nástrojem k posílení energetické bezpečnosti pomocí využití místních, decentralizovaných zdrojů energie,“ uvedl Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace dodává:

„Sluneční energetika je celosvětově jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů, proto věříme, že si solární panely díky klesající ceně opět najdou své místo na střechách rodinných domů nebo továrnách v České republice. Než se dostaneme do roku, ke kterému směřují experti Agora cenovou konkurenceschopnost solární energetiky, můžeme fotovoltaiku podporovat pomocí takzvaného net-meteringu. Právě tento systém podpory je vedle stabilního podnikatelského prostředí a odstranění zbytečné administrativní zátěže důležitým nástrojem pro obnovení zájmu o decentralizovanou energetiku.“

Výchozí předpoklady naplnění studie:

  • dojde ke zdvojnásobení účinnosti panelů, což bude znamenat snížení počtu panelů k výrobě stejného množství energie oproti dnešním fotovoltaickým modulům – tedy také menší plochu, méně materiálu, menší náklady na údržbu a nižší náklady na instalaci.
  • nejlevnější bude solární energetika ve státech s ještě vyšším osvitem, než je v Evropě. V Indii, na Blízkém východě nebo v severní Africe může klesnout cena elektřiny z fotovoltaických elektráren na 16-37 euro za megawatthodinu.
  • již dnes nabízí velké solární parky v Dubaji elektřinu za 50 euro za megawatthodinu, ve Spojených arabských emirátech za 60 euro/MWh nebo v Brazílii za 70 euro/MWh - což je o třetinu levnější než plynové elektrárny (90 euro/MWh).  

Kontakty:
Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost, tel.: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@alies.cz

Veronika Knoblochová, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace
e-mail: veronika.knoblochova@czepho.cz, http://www.czepho.cz

Odkazy:

[1] http://www.agora-energiewende.org/topics/optimisation-of-the-overall-system/detail-view/article/solar-energy-emerging-as-cheapest-power-source-in-many-parts-of-the-world/