Sněmovna má šanci stabilizovat šetrnou energetiku - poslanci dnes začnou projednávat novelu energetického zákona

9.12.2014, 13:51

Poslanecká sněmovna by se měla na dnešním jednání zabývat novelou energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích [1]. Zákon do sněmovny doputoval po více než půlročním legislativním procesu, kdy zejména Legislativní rada vlády musela odstranit řadu kontroverzních, retroaktivních návrhů [2].

Aktuální verze novely umožňuje připojování malých zdrojů, po kterém volaly AliES a CZEPHO z důvodů zablokování dalšího rozvoje solární energetiky na střechách domů. Podle aktuální verze novely nebude zapotřebí licence pro zdroje do deseti kilowattů připojených do soustavy, pokud bude vyráběná elektřina určená primárně ke spotřebě v místě výroby a přetoky do sítě budou minimální.

Jde tak o první krok, který může obnovit zájem o stále cenově dostupnější obnovitelné zdroje. AliES i CZEPHO proto chtějí otevřít v rámci dalšího legislativního procesu diskuzi o dalším odstraňování bariér nebo zavedení nefinančního mechanismu podpory, například formou tzv. net-meteringu [3].

 

„Vítáme, že byly z návrhu novely vypuštěny body, které ohrožovaly stávající investice do obnovitelných zdrojů, a přijetí zákona přinese stabilizaci pro další rozvoj solární energetiky v Česku. Solární energetika začíná být konkurenceschopná a dle našich odhadů může po opětovném nastartování růstu přinést až 2000 pracovních míst ročně.“ říká Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

„Novela zákona o podporovaných zdrojích by měla umožnit další rozvoj malých zdrojů, například fotovoltaických elektráren na střechách domů. Solární energetika má našlápnuto stát se nejlevnějším zdrojem a je dobře, že ministerstvo průmyslu pochopilo, že nemá cenu tyto moderní technologie blokovat,“ dodává Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

 

 

Kontakty:

Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost, tel.: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@alies.cz
Veronika Knoblochová, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace, tel.: 722 562 453, e-mail: veronika.knoblochova@czepho.cz

 

Zdroje:

 

[1] http://www.psp.cz/sqw/ischuze.sqw?o=7&s=23

 

[2] http://www.czepho.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/584-legislativni-rada-vlady-potvrdila-kritiku--ze-novela-energetickeho-zakona-je-v-rozporu-s-pravem

 

[3] Informační material o net-meteringu: http://www.czepho.cz/dokumenty/bulletin_4.pdf