Obnovitelné zdroje jsou ekonomická příležitost – oborové asociace vítají zájem premiéra aktualizovat energetickou koncepci

2.11.2018, 11:00

Předseda vlády Andrej Babiš se během včerejších interpelací vyjádřil, že bude třeba aktualizovat energetickou koncepci. Podle něj má Česko rezervy ve využití větrné energie a může se vrátit také k využití solární energie. Aliance pro energetickou soběstačnost a Solární asociace podporují premiérům zájem aktualizovat energetickou koncepci.

Podle studie Solární asociace lze na příkladu České republiky vyrábět pomocí solárních elektráren na střechách domů přes 7,4 terawatthodin elektřiny ročně, což je ekvivalent roční výroby právě jednoho jaderného reaktoru. Ještě větší potenciál se skrývá na střechách a volných plochách průmyslových areálů. „Od našich členů máme potvrzeno, že mnoho českých firem má obrovský zájem o instalaci velkých solárních elektráren v podobných lokalitách“, říká  Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace a dodává, že mnoho projektů je připraveno k výstavbě a čeká se jen na správnou příležitost a vypsání podpůrných programů.

„Solární energetika nabízí dnes nejvýhodnější ceny technologií nejen mezi obnovitelnými zdroji energie, ale v energetice obecně. Například německé aukce, ve kterých soutěží zájemci o realizaci vypsaného objemu nových projektů, potvrdily, že se daří dostat ceny fotovoltaických projektů pod 50 euro na megawatthodnu. Pokud Česko otevře prostor pro další rozvoj také větších solárních projektů například na průmyslově znečištěných lokalitách právě pomocí aukcí, získá tak transparentní nástroj pro podporu obnovitelných zdrojů, po kterém právě předseda vlády Andrej Babiš volá,“ říká Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace.

Decentralizace je jádrem současné přeměny energetiky po celém světě. Trend ukazuje na to, že výrobní kapacity se budou čím dál tím méně koncentrovat do velkých výrobních zdrojů. Budoucnost je naopak v menších flexibilních zdrojích ve vlastnictví domácností, obcí nebo nově vznikajících energetických komunit. V Německu je dnes přes 1,7 milionu výrobních zdrojů a občané vlastní asi třetinu všech obnovitelných zdrojů.

„Česko může během následujících deseti let vyrábět více než pětinu energie z obnovitelných zdrojů. Místní potenciál solárních a větrných elektráren nabízí elektřinu za dostupné ceny. Současná energetická koncepce by měla dát prostor právě využití domácích, čistých zdrojů energie. Svou vlastní obnovitelnou energii si mohou vyrábět také rodiny nebo podniky. V kombinaci s akumulací energie se mohou stát téměř energeticky soběstačnými a pomocí moderních řešení snižovat své náklady za energii i spotřebu fosilních paliv,“ říká Ondřej Šumavský z Aliance pro energetickou soběstačnost.

 

Kontakty:

Ondřej Šumavský, Aliance pro energetickou soběstačnost, email: ondrej.sumavsky@alies.cz, tel.: +420 605 954 488

Petra Písková, Solární asociace, email: petra.piskova@solarniasociace.cz , tel.:+420 774 695 620