Tchaj-wanský veletrh poodhalil technologické novinky

29.3.2017, 19:55

V Tchaj-peji proběhla ve dnech 21. – 24. února 2017 konference a veletrh Smart City Summit & Expo 2017. Zúčastnila se jí i početná česká delegace podnikatelů, vědců, představitelů veřejné správy a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Úvodní ceremoniál byl zahájen prezidentkou Tchaj-wanu paní Cchaj Jing-wen a v jeho průběhu byla rozdána i ocenění v soutěži Innovative Application Award. Ačkoliv se veletrh týkal primárně fenoménu Smart cities a Internetu věcí (IoT), byly představeny i zajímavá řešení v oblasti fotovoltaiky. Firma Tatung vyvinula odlehčený FV modul Gintung, který místo klasického skla využívá speciální polymer. To přináší řadu výhod: vedle nižší hmotnosti a zároveň vysoké mechanické odolnosti i příznivé hodnoty výstupního výkonu při nižším oslunění. Je tak vhodný i pro starší budovy, jejichž střechy nemohou být příliš zatíženy. Česká delegace se setkala i přímo s prezidentkou Tatungu, paní Wen-Yen Kuo Lin.

Třetí den akce účastníci jednali přímo se zástupci  Gintung Energy Corporation, což je dceřinná společnost Tatungu. Jak jsme již informovali, Tchaj-wanská energetika prochází v současnosti výraznou proměnou. Všechny atomové elektrárny budou do roku 2025 vyřazeny z provozu, bude zrušen státní monopol na výrobu elektřiny a významná část výroby bude nahrazena obnovitelnými zdroji energie. To přinese i spoustu příležitostí pro tamější výrobce fotovoltaických panelů, kteří se doposud orientovali primárně na export.

Na závěr návštěvy této inspirující země byla delegace přijata na půdě Ministerstva zahraničních věcí a účastníci měli i možnost prohlídky Národního palácového muzea. Celkové zhodnocení průběhu akce bylo provedeno při setkání v České ekonomické a kulturní kanceláři v Tchaj-peji za účasti jejího vedoucího, pana Václava Jílka.