Ceny Obnovitelného desetiletí jsou rozdány, bodovaly projekty využívající více zdrojů

1.12.2016, 00:45

Solární asociace ve spolupráci s Aliancí pro energetickou soběstačnost na slavnostním galavečeru ocenila projekty využívající obnovitelné zdroje energie, které vznikly na území ČR v posledních deseti letech. Mezi více než 80 přihlášenými pracemi, rozdělenými do pěti kategorií, bodoval například rodinný dům na Ostravsku využívající solární energii pro domácnost i elektromobil, soběstačný hotelový areál Davidův mlýn na severu Moravy, chytrá solární lavička CapaSitty či energeticky nezávislá obec Kněžice.

Fotografie a video ze slavnostního večera

Více o ocenění Obnovitelné desetiletí nawww.obnovitelnedesetileti.cz

Unikátní projekt Obnovitelného desetiletí zná své vítěze. V Radlické kulturní sportovně na Praze 5 se ve čtvrtek 13. října 2016, předávaly ceny za energeticky soběstačné projekty. Mezi porotci zasedla desítka významných energetických expertů, akademiků a politiků, kteří vybírali vítěze v 5 různých kategoriích. Nejsilněji obsazenou kategorií byla Obnovitelná energie pro rodiny. Celkem se v průběhu večera rozdalo 5 ocenění pro nejlepší projekty šetrné energetiky a 1 cena veřejnosti.

V kategorii Obnovitelná energie pro rodiny získal první místo projekt pod názvem Ostravská zelená domácnost 2.0, který jednak efektivně využívá zelenou energii z vlastní solární elektrárny a zároveň nabízí vysokou přidanou hodnotu pro majitele elektromobilů z okolí, kteří mohou využít dobíjecí stanici s dobrovolnou platbou umístěnou přímo před domem.

Ocenění Šetrná energie v podniku získal energeticky soběstačný volnočasový hotelový areál Davidův mlýn na severu Moravy zásobovaný elektřinou z vlastní vodní a fotovoltaické elektrárny a teplem z tepelných čerpadel. Obec Kněžice, která se stala zcela energeticky nezávislou, ročně ušetří 45 milionů korun, byla zase oceněna v kategorii Chytrá energie měst a obcí.

Vítězný projekt v kategorii Obnovitelný start-up myslel na majitele chytrých telefonů. Solární Lavička společnosti CapaSitty poskytuje kromě odpočinku i internetové připojení a možnost dobíjení telefonů. Poslední kategorie s názvem Chytrá energie v diplomce byla určena studentům, kteří se obnovitelnými zdroji zabývali ve svých akademických pracích. V této kategorii porota nejvíce ocenila výzkum doktoranda Jiřího Vrány zabývající se redoxními průtočnými bateriemi, který vznikl na VŠCHT v Praze a má potenciál pro využití v průmyslovém měřítku.

Cenu veřejnosti, o níž rozhodovali v online hlasování čtenáři Deníku, získal projekt Sluneční teplo pro bytový dům na pražském Hloubětíně. Pro celkem 166 bytových jednotek tam úspěšně zajišťuje teplo 100 kusů solárních kolektorů.