Kde hledat nový byznys ve fotovoltaice?

4.10.2016, 14:16

V důsledku legislativní nejistoty většina investorů v české fotovoltaice buď exituje, nebo investuje především v zahraničí. Zajímavé možnosti investování a podnikatelské příležitosti se již brzy otevřou v Česku. Umožní je nové dotace a také brzký pád cen systémů skladování energie (SSE).

O investičních možnostech a nových trendech bude pojednávat konference Smart Energy Forum, která proběhne dne 25.10.2016 v Praze.

Kde hledat nový byznys?

1) Nové 100 kWp FVE
Letos se v rámci dotačního programu OPPIK podporovaly pouze 30 kWp FVE pro firmy. Kvůli byrokratickým omezením se dotace nevyčerpaly a OPPIK skončil z pohledu FVE zklamáním.

Od roku 2017 se však dotace v rámci nové výzvy OPPIK navýší pro FVE o výkonu 100 kWp a značně se omezí restriktivní podmínky. Zvýší se také celkový objem financí na OPPIK, a to ze současných 5 miliard až na 11 miliard v roce 2017.

2) SmartHome/SmartCity
9 z 10 oslovených developerů a členů top managementu českých stavebních firem potvrdil na letošním veletrhu ForArch, že roste poptávka po energeticky soběstačných domech (ESD = SmartHome). Zákazníci již požadují jako standard fotovoltaické panely na střeše a SSE v garáži či sklepě.

Letos poptávka po SmartHome/ESD není obrovská, ale nové dotace pro developery budující ESD a také pro budoucí majitele ESD již brzy odstartují razantní boom v tomto segmentu. Brzký cenový pád SSE v horizontu 2-3 let poptávku po ESD razantní posílí.

V Česku je téměř 20 měst přihlášených do Clusteru Smart Cities. Město Písek si jako první Smart City letos postavilo hned 2 velkokapacitní SSE pro skladování energie a pro napájení budoucí flotily elektrobusů a elektromobilů. Většina obrovských parkovacích ploch ve městě Písek se již brzy promění ve velké Carporty, kde bude standardem solární panel  na střeše doplněný o SSE a nabíječku elektromobilů.

Je jasné, že další města v Česku budou Písek následovat kvůli štědrým eurodotacím a zejména kvůli touze stát se také „chytrým městem.

3) Retrofity stávajících FVE
Od roku 2017 budou platit nové dotace na instalaci bateriových systémů pro provozovatele stávajících malých FVE. Díky klesajícím cenám FV komponentů a novým dotacím se podle našeho průzkumu téměř 7 000 ze stávajících 28 000 FVE promění na hybridní FVE (vybavené SSE) do roku 2020.

Prudký pokles cen SSE, který přijde v letech 2018-2019 dále výrazně posílí poptávku po „retrofitech“ stávajících 28 000 FVE.

Máte pochynosti? Poraďte se s renomovaným expertem!

Budoucí boom český fotovoltaiky potáhnou právě SSE. Do jakých bateriových systémů se vyplatí investovat? Kam zamíří ceny SSE?

Na tyto otázky Vám odpoví přední německý expert na SSE Philipp Kai Kairies, šéf vývoje vědeckého výzkumu renomovaného institutu RWTH Aachen v Německu.

RWTH Aachen jako jediné pracoviště svého druhu na světě testuje již několik let různé typy bateriových technologií v rámci projektu M5BAT. Poslední 2 roky tento institut testuje více než 20 různých typů domácích baterií.H

Hlavní tematické okruhy konference Smart Energy Forum:

1) Trendy a legislativní rámec pro rozvoj decentrální energetiky
2) Optimalizace spotřeby vyrobené energie s možností obchodování na burze
3) Skladování elektřiny pro rodinné domy a velkokapacitní aplikace v HFVE
4) Elektromobilita a její propojení s konceptem SmartHome/Smart City
5) Inovace v oblasti energetické soběstačnosti, akumulaci energie a elektromobility.

BONUS pro členy Solární asociace:

Pouze pro členy Solární asociace platí 10% sleva na konferenci.  Pro uplatnění slevy je nutné při online registraci zadat slevový kupón „102016SEFSA“