Investoři v Evropě sázejí na OZE jako na jistotu. Investovali 3,5 miliardy euro

25.9.2016, 14:47

Hodnota investic do čisté energie v Evropě dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku hodnoty 3,5 miliard euro. Ukazují to závěry čtvrtletní analýzy vývoje investic do energetiky, kterou připravili analytici ze společnosti Ernst&Young.

Podle této analýzy je spojujícím znakem investic do evropské energetiky jejich směřování do méně riskantních energetických odvětví. Pro investory jsou lákavá regulovaná a státy podporovaná odvětví, jako je i výroba elektřiny z OZE nebo síťová odvětví. Na jejich směřování se podílely tři hlavní trendy:

- Transformace energetiky směrem k čistším zdrojům energie, která probíhá ve většině rozvinutých zemí.

- Elektrifikace a obecně rapidně rostoucí poptávka po elektřině v rozvojových zemích.

- Dlouhodobě vysoký zájem o akcie distribučních společností. Investování do nich poskytuje, díky stabilitě regulovaného trhu s distribucí elektřiny, dlouhodobě výjimečně stabilní výnosy.

V Evropě ve sledovaném období také výrazně rostl objem investic z mimoevropských zdrojů. Nákup 80 % akcií německé firmy WindMW čínskou korporací Tři soutěsky v hodnotě 1,6 miliard euro byl největší akvizicí tohoto čtvrtletí.

S výsledky analýzy společnosti Ernst&Young se můžete seznámit ZDE