Fotovoltaika může na jihu Moravy vyrobit až 432 tisíc MWh elektřiny ročně

26.9.2016, 14:27

Solární elektrárny v Jihomoravském kraji pokrývají zhruba desetinu současné spotřeby elektřiny v regionu. Výroba z nových fotovoltaických elektráren na střechách domů může přispět dalšími necelými 9 %. Postupné využití potenciálu solární energetiky by tak mohlo kraji přinést vyšší míru energetické soběstačnosti.

Vyplývá to ze studie, která byla prezentována na nedávné konferenci „Příležitosti využití solární energetiky na střechách budov v Jihomoravském kraji“. Studii pro Alianci pro energetickou soběstačnost propočítala renomovaná konzultační společnost EkoWATT. Odborným partnerem akce byla Solární asociace, záštitu nad konferencí převzal senátor Zdeněk Škromach.

Podle studie by postupná realizace potenciálu FV v Jihomoravském kraji znamenala výstavbu 55 tisíc instalací na rodinných nebo bytových domech a 6,5 tisíce větších systémů na průmyslových, administrativních nebo obchodních budovách. Výstavba solárních elektráren na střechách by v kraji vytvořila 370 nových pracovních příležitostí. Dnes již solární energetika především v servisní oblasti zaměstnává v kraji 450 lidí. 

Více informací o studii a konferenci včetně prezentací najdete ZDE