Notifikace pro obnovitelné zdroje nebude včas. ERÚ nevypíše podporu!

27.9.2016, 13:50

Česká podpora obnovitelných zdrojů uvedených do provozu v letech 2006 až 2012 nezíská notifikaci Evropské komise do konce září. To znamená, že ERÚ pro ně nevypíše podporu na příští rok v termínu, který mu ukládá platná legislativa.

Skutečnost, že notifikace, kterou ERÚ vypsání podpory bez ohledu na neoprávněnost tohoto požadavku podmiňuje, nebude navzdory původním příslibům do konce tohoto měsíce, České televizi potvrdil Ladislav Havel, ředitel odboru elektroenergetiky na MPO. Nepřímo také zástupci Evropské komise. 

ERÚ přitom musí vydat cenové rozhodnutí na příští rok právě do konce září. Havel přesto ujišťuje, že i v případě, pokud bude notifikace vydána později, existují možnosti, jak podporu na příští rok pro dotčené zdroje zajistit.

ERÚ oznámil záměr nevypsat podporu se zdůvodněním, že chybí notifikace v tiskové zprávě. "Pan ministr Mládek nedostál svému veřejnému příslibu, kdy opakovaně prohlašoval, že notifikace budou vyřešeny počátkem letošního roku. I když svůj příslib postupně posouval v čase, máme druhou polovinu září a většina notifikací stále nedorazila. ERÚ proto nemá jinou možnost, než pro nenotifikované zdroje cenová rozhodnutí nevydat," říká ve zprávě předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Více informací a celou reportáž ČT najdete ZDE