Britské kostely přecházejí podle papežovy výzvy na obnovitelné zdroje

14.9.2016, 15:03

Kolem 3500 kostelů v Británii od začátku září změnilo svůj zdroj elektrické energie a vsadilo na zelené zdroje. Akce se zúčastní kolem dvou tisíc římskokatolických kostelů, dále většina středisek Armády spásy, třetina modliteben kvakerů a mnoho kostelů dalších křesťanských denominací. Zapojilo se i několik synagog a mešit.

V celé Británii se podle odhadů nachází kolem 50 tisíc kostelů. Symbolické přepnutí na zelenou energii bylo zvoleno na 1. září záměrně. Na toto datum připadá Světový den modliteb za péči o stvoření, který ustanovil papež František a má inspirovat v boji za záchranu životního prostředí.

Papež František nepochybně ovlivnil nejen rozhodnutí katolické církve v Británii. Minulý rok vydal encykliku nazvanou Laudato si (Tobě buď chvála), kde varoval před globálním oteplováním a ničením životního prostředí.

„Existuje řada způsobů, jak můžeme čelit hrozbě a realitě klimatických změn. Připojení obnovitelných zdrojů na naše kostely musí být prioritou,“ řekl biskup John Arnold ze Salfordu.