Malé vodní elektrárny získaly znovu podporu. Pouze však na tři měsíce

6.9.2016, 13:23

Šest desítek malých vodních elektráren v ČR, které letos nedostaly podporu, ji opět budou dostávat. ERÚ pro ně již připravil cenové rozhodnutí, podle něhož by nejpozději od října mohly za vyrobenou elektřinu opět podporu dostávat.

„Na konci tohoto, nebo začátkem příštího týdne pustíme cenové rozhodnutí do konzultačního procesu. Ten by měl trvat jen pět dnů. Pak cenové rozhodnutí vydáme,“ uvedl René Neděla, který na ERÚ zodpovídá za sekci regulace.

Problém se týká malých vodních elektráren, které prošly rekonstrukcí mezi podzimem 2013 a koncem loňského roku. Ještě loni podporu pobíraly, jenže letošní novela zákona o podporovaných zdrojích je zařadila mezi zdroje uvedené do provozu v roce 2016. Pro ně ERÚ podporu odmítl vypsat, dokud Evropská komise novelu a v ní obsaženou veřejnou podporu neschválí. Přišly tak o desítky milionů korun.

Brusel podporu pro nové elektrárny odsouhlasil v srpnu. Jenže ERÚ neplánuje, že by vodním elektrárnám přiznal podporu zpětně od začátku roku. „Platí, že podporu lze vyplácet až od souhlasu Komise,“ tvrdí Neděla.  Provozovatelé elektráren teď sází na změnu zákona, kterou připravuje ve spolupráci s Cechem malých vodních elektráren ministerstvo průmyslu a obchodu.