Mládek: Notifikace podpory pro všechny OZE bude hotová do konce září

1.9.2016, 12:54

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková znovu podmínila vypsání podpory pro OZE na příští rok tím, že tyto zdroje budou mít schválení Evropské komise, takzvanou notifikaci. Podle ministra průmyslu a obchodu bude notifikace hotova nejpozději do konce září.

Evropská komise dne 23. srpna již schválila notifikační rozhodnutí pro podporu malým vodním elektrárnám a malým bioplynovým stanicím, které jsou nebo budou uvedeny do provozu od 1. ledna 2016 a oznámila brzké schválení notifikace dalších OZE.

„Pro jistotu celého trhu, regulátora i státní rozpočet to je velmi dobrá zpráva, vše jde podle oznámeného harmonogramu. Je také důležité říci, že Evropská komise znovu zopakovala, že si je vědoma potřeby ČR mít rozhodnutí pro takzvané staré obnovitelné zdroje, které byly uvedeny do provozu v letech 2006 až 2012, do konce září,“ uvedl k tomu ministr Mládek.

Podle Solární asociace rozhodně nehrozí nebezpečí, že by komise spatřila českou podporu jako neslučitelnou s vnitřním trhem EU, jde tedy o zbytečnou obstrukci ze strany ERÚ. O výsledku notifikace přesto budou představitelé asociace v příštím týdnu jednat se zástupci Evropské komise s cílem proces urychlit.