Evropská komise již schválila podporu pro malou vodu a bioplynky

24.8.2016, 14:51

Evropská komise včera vydala stanovisko, podle kterého je podpora pro malé vodní elektrárny a bioplynové stanice v souladu s pravidly EU a nenarušují hospodářskou soutěž.

„Jasné stanovisko komise umožní stabilizaci u vodních zdrojů, které musely v letošním roce fungovat bez podpory, a pomůže novému rozvoji malých bioplynek,“ říká k souhlasu EU s českou podporou Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podpora bioplynových stanic je významný impuls pro zemědělce a může pomoci i obcím s řešením komunálního odpadu. Nové projekty totiž musí zpracovat minimálně 70 % z biologicky rozložitelných odpadů. Kromě odpadů z živočišné a zemědělské produkce tak mohou využívat i tříděnou biosložku komunálního odpadu. Ušetří se za skládkování a výstavbu spaloven. Schválení podpory tak umožní plnění cílů pro obnovitelné zdroje do roku 2020. Podle letos schváleného Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje by měl výkon bioplynových stanic narůst o 36 MW, což může představovat minimálně 72 nových projektů.

„Bezproblémové schválení podpory pro část obnovitelných zdrojů navazuje na předchozí příznivá vyjádření Evropské komise při našich jednáních i nedávná prohlášení Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento výsledek notifikace potvrzuje, že loňská vyhrocená situace ohledně nevypsání podpory byla zbytečná. Očekáváme, že obdobně dopadne i přezkoumávání zbývající části podporovaných zdrojů energie, tedy projektů z let 2006 až 2012,“ dodává Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace.