Seminář CZEPHO: „rdousící efekt“, okradené FVE z roku 2011 a změny vlastnictví

4.4.2014, 17:12

Další z informačních seminářů CZEHO se uskutečnil 2. dubna 2014 v Praze. Hlavními tématy tentokrát byly „rdousící efekt“ legislativních změn na ekonomiku FVE, dopad změn ve vlastnictví slunečních elektráren na licence a výkupní ceny, problematika FVE připojených v roce 2011 a problematika malých zdrojů s vlastní spotřebou.

S konkrétními příklady dopadů legislativních změn na návratnost FVE seznámily účastníky semináře zástupkyně znaleckého ústavu RSM TACOMA Ing. Svobodová a Ing. Klinkáčková. Součástí jejich prezentace byly i ukázky výpočtů návratnosti v souvislosti s možnou právní obranou před retroaktivními kroky státu.

O příkladech změn ve vlastnických formách provozovatelů FVE v souvislosti s dopady na platnost licence a výši podpory pohovořil Mgr. Vargic z AK Šikola.

Ing. Maršálek z Royalton Partners přiblížil posluchačům problematiku FVE, které nebyly distribučními společnostmi připojeny před koncem roku 2010. Působivé a přesvědčivé bylo zejména vyčíslení rozdílu v investičních nákladech a poklesu výkupního tarifu, který byl pro nepřipojené elektrárny prakticky likvidační.

Praktickou ukázku pasivního domu, který většinu energie získává ze slunce představil Ing. Správka ze společnosti JUWI. Při své prezentaci poukázal také na absurditu vybírání poplatku na podporu OZE od uživatelů malých FVE, kteří si vlastní vyrobenou elektřinu sami spotřebovávají.