SUNFIN: Zpráva o veletrhu Intersolar Europe 2016

25.7.2016, 15:52

Největším tahákem letošního Intersolaru konaného v halách mnichovského výstaviště bylo bezesporu odhalení nového měniče od společnosti SolarEdge. Nicméně nejen SolarEdge se pochlubil zajímavými a inovativními příspěvky, ale pojďme pěkně popořadě.

Ve třech pavilónech A1, A2 a A3 nám byly představeny především nejnovější trendy v oblasti fotovoltaických a termických panelů. Klasikou byli nejrůznější robůtci, roboti, droni a další technické vychytávky, která nám usnadňují čištění a údržbu fotovoltaických panelů. I když tyto vymoženosti moderní technologie mně osobně velmi imponovali, jejich praktické využití v tuzemských podmínkách je dle mého názoru na bodu mrazu. Nebudu daleko od pravdy, když Vám nyní povím, že najít v pavilonech A1-3 stánek ve kterém, nebyly vystaveny bifokální panely pro návštěvníky znamenalo mnoho bezútěšných metrů. Samozřejmě, že se v těchto halách nacházeli vystavovatelé nejrůznějších odborných časopisů, knih, univerzit, fotovoltaických laboratoří, obchodníků s fotovoltaickými komponentami (mezi nimiž u nás nejvíce známý Krannich) atd. Ovšem je-li nový invertor od SolarEdge vlajkovou lodí letošního Intersolaru dá se sportovní terminologií o bifokálních panelech říct, že se jedná o černé koně. Ale dost mých subjektivních názorů pojďme se nyní podívat na některé technické parametry výše zmíněných fotovoltaických modulů.

Jako první je zde panel od společnosti QXPV:

Jedná se o bifokální monokrystalické fotovoltaické panely dodávané ve výkonech 320, 325, 330 a 335 Wp. Rozměry modulu jsou téměř srovnatelné s fotovoltaickými panely, které známe z našich luhů a hájů. Konkrétně se jedná o 1988*1000*40 mm. Účinnost panelu je 20,06 %.

Jako další zajímavost panely od společnosti hulket:

Jedná se o CIGS panely dodávané ve výkonech až 335 Wp. Rozměry modulu jsou 1900*1240*40 mm. Účinnost panelu je 14,2%.

Na závěr je vhodné zmínit panely od společnosti LG:

Panely pod odznačením LG NeON™ 2 BiFacial jsou bifokální fotovoltaické moduly o výkonu až 375 Wp. Díky svým rozměrům 1640*1000*40 mm je možné maximalizovat výtěžnost fotovoltaického systému dle velikosti střechy (nebo instalační plochy). Účinnost panelů je až 22,9%.

Pavilóny B

V dalších třech pavilónech B1, B2 a B3 byly vystavovány zejména systémy pro skladování elektrické energie, s kterými se od loňska roztrhl pytel. Dle mých postřehů většina systémů nebyla po technické stránce (s výjimkou použití různých technologií pro ukládání elektrické energie jako LiFePO nebo Li-Ion) od sebe kromě vizuální stránky odlišné. Není tajemstvím, že vzhled výrobku prodává, samozřejmě byla možnost zvolit si jedno nebo tří fázové systémy od různých výrobců, ale jak jsem již zmínil po technické stránce si všechny prezentované systémy, byli velmi podobné. Dalšími vystavovanými komponentami v těchto pavilonech, byli měniče, našli jsme zde zástupce Froniusu, SMA, ABB, Victron Energy, Delta, Kostal, SolarEdge a mnoha dalších. Většinou se nám podařilo získat od těchto předních světových výrobců invertorů katalogy, které nám poskytují nejdůležitější informace pro návrh a nabídku fotovoltaických systémů v různých provedeních. Z těchto výrobců bych vyzdvihl zejména výrobce Victron Energy a SolarEdge. U stánku Victron Energy jsme mohli vidět mnoho zajímavých vylepšení stávajících zařízení. Všeobecně by se dalo říct, že konstruktéři Victronu se zaměřili na implementaci monitoringu fotovoltaického systému přímo do šasí měničů. Tento displej uživatelům dává kontrolu nad celým systémem. Nespornou výhodou Victron Energy je, že je tato společnost u nás plnohodnotně zastoupena společností NEOSOLAR. A na závěr zlatý hřeb celé výstavy čímž byl bezesporu nový měnič od společnosti SolarEdge HD-Wave Invertor. Tento měnič oproti klasickému síťovému měniči nabízí při zachování výkonu snížení hmotnosti a objemu o více než polovinu, souběžně jsou díky technologii měniče sníženy i ztráty na měniči. Při nastavení správné obchodní politiky by tato technologie mohla odstartovat komplexní výměny neboli revoluci v provedení měničů. Výhody této technologie ocení nejen montážní firmy, ale i samotní investoři. Mezi vystavovateli v těchto pavilonech měli zastoupení i výrobci jistících a spínacích prvků. Zde mě mile překvapila společnost EATON, která rozjela kompletní výrobu DC komponent (pojistkové odpínače, pojistky, jističe, přepěťové ochrany).

Samozřejmě k vidění toho bylo v Mnichově opravdu mnoho, počty vystavovaných elektromobilů předních automobilových výrobců se oproti loňskému roku několikanásobně zvýšily. Tento fakt ukazuje na trend, který se nyní ve světě stává skutečností a tím je masivní rozšiřování elektromobility a její následné využití ve fotovoltaických systémech rodinných domů. Dalšími zajímavými exponáty byli systémy využívající energii vodíku. Pro masivní rozšíření těchto systémů by bylo zapotřebí velké nejen finanční podpory. U nás se touto problematikou zaobírá ÚJV Řež. Svoji pozornost si získali i malé větrné turbíny, které při nasazení ve správných podmínkách mohou fungovat jako vynikající, ekologický pomocný zdroj elektrické energie v kombinaci např. s fotovoltaikou. My jsme navštívili stánek společnosti Borney, která se vývojem těchto větrných turbín zabývá od roku 1970. Pro představu výkonově nejslabší turbína od této společnosti má 2 čepele, jmenovitý výkon 600 W při rychlosti větru 11 m/s. Je možné ji připojit do 12,24 i 48 V stejnosměrných systémů. Rozměry jsou 104*27*7 cm a váha 4,7 kg. Z hlediska trendů v diagnostice fotovoltaických panelů, byl na Intersolaru představen stroj pro čištění panelů, který současně pořizuje termovizní snímky následné řady fotovoltaických modulů, což lidově řečeno znamená, že dokáže zabít dvě mouchy jednou ranou. Za zmínku stojí i nepřeberné množství mobilních diagnostických laboratoří fotovoltaických panelů, které zde byli prezentovány.

Karel Hájek –projektant, technik energetiky, SUNFIN PRAHA s.r.o.

karel.hajek@sunfin.cz

www.sunfin.cz