HN: Chystaná změna v recyklaci panelů ohrožuje existenci kolektivních systémů

14.7.2016, 12:05

Ačkoliv první solární panely se budou recyklovat za dvacet let, chystá MŽP zásadní změnu legislativy, která pravidla recyklace upravuje. Její přijetí by ohrozilo další fungování současných kolektivních systémů včetně jedničky na trhu – kolektivního systému REsolar, informuje o tom článek na serveru Hospodářských novin.

S likvidací současných solárních panelů se začne až za dvacet let, protože minimálně tak dlouhá je jejich životnost. Již tři roky existuje také zákon, který to má zaručit. Přesto ministerstvo životního prostředí připravuje radikální změnu jeho pravidel. Organizace, které vybírají a spravují peníze na budoucí recyklaci, berou záměry ministerstva téměř jednomyslně jako problematické a ohrožující jejich existenci, uvádí se v článku.

„Stát připravuje změny legislativy po necelých třech letech fungování, i když byl celý systém nastavený na dvacet let dopředu,“ cituje server ředitelku REsolaru Veroniku Hamáčkovou a připomíná, že REsolar je největším kolektivním systém v České republice.

Autor článku upozorňuje především na požadavek v navrhované legislativě, aby mezi zakladateli každého systému musel být minimálně jeden provozovatel FVE o výkonu 10 MW či větším. To by „vyřadilo ze hry“ prakticky všechny současné systémy. Dále s odkazem na studii ČVUT cituje výhrady REsolaru i Solární asociace proti nesmyslně vysokému recyklačnímu poplatku.

Celý článek si můžete přečíst ZDE