Evropské solární asociace vyzývají k zrušení cel na panely

7.7.2016, 15:56

Více než tři desítky evropských organizací působících v sektoru solární energetiky a obnovitelných zdrojů se obrátily společným dopisem na Evropskou komisi s výzvou k ukončení dovozních cel na solární panely. Mezi signatáři dopisu nechybí ani česká Solární asociace.

Organizace zastupující obor s více než 1,3 miliony pracovními míst jsou přesvědčeny, že celní opatření mají negativní dopad solární sektor v Evropě.  „Obchodní opatření jsou tupým nástrojem, který ohrožuje přes 80 % pracovních míst v sektoru a navazující pracovní místa po celé EU,“ podotkl James Watson, generální ředitel asociace SolarPower Europe. Podle něj se během tří let, kdy celní opatření proti dovozům solárních panelů z Číny platí, ukázalo, že nepřinášejí kýžený výsledek.

Mezi podepsanými organizacemi jsou asociace 20 členských států Evropské unie: Bulharsko, Kypr, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Velká Británie.

Celý dopis najdete ZDE