Ostrovní energetický systém v Třebíči slouží škole i výzkumníkům

29.6.2016, 12:59

V Třebíči byl nedávno po ročních přípravách a instalacích zprovozněn unikátní Off-Grid energetický systém. Jde o nezávislý ostrovní energetický systém, který není připojený k energetické síti. Systém slouží k vzdělávacím a výzkumným účelům a je instalován v areálu Střední průmyslové školy v Třebíči.

Projekt vznikl na základě spolupráce se společností Tatung Czech a Kraje Vysočina. Zdroji energie systému jsou jednak fotovoltaická pole a horizonální a vertikální větrná turbína. Optimální převod energie zajišťuje Micro Off Grid Solar Power system skládající se z hybridního řídicího systému a výkonového měniče.

Stav elektrárny a energetické údaje monitoruje Monitorovací systém, který spolu s patřičnými převodníky a rozhraními přenáší informace o výkonu a spotřebě do školní počítačové sítě. V systému jsou použity smart elektroměry jako moderní prvek Smart Grid. Celý systém pak napájí po setmění veřejné osvětlení a reflektory.

Financování projektu bylo ve sto procentech nákladů (770 000 Kč) podpořeno z programu EFEKT, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, v budoucnu se plánuje systém dále rozšiřovat o moderní inovační technologie v energetice, tak aby studenti měli přímý přístup k technickým novinkám a byli připraveni využít tyto znalosti v budoucí praxi.

Společnost Tatung Czech, která patří mezi členy Solární asociace, je dceřinou společností taiwanského koncernu Tatung. Mezi její obchodní aktivity patří především velkoobchod se solárními komponenty, podílí se na dodávkách velkých i malých solárních systémů jak v ČR, tak v zahraničí (Německo, Holandsko, Mexiko).  Zabývá se rovněž úspornými technologiemi v oblastech fotovoltaiky, akumulace energie, či inteligentních sítí s inteligentními elektroměry a mnohými dalšími.