Bankovní asociace vyzývá EK ke schválení notifikace pro OZE

16.6.2016, 13:02

Česká bankovní asociace (ČBA), jejímiž členy jsou největší bankovní instituce působící na tuzemském trhu, vyzvala dopisem Evropskou komisi, aby se prostřednictvím notifikace podpory zasadila o stabilizaci podnikatelského prostředí v tomto sektoru. Informuje o tom agentura Reuters.

ČBA upozorňuje evropskou komisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou zejména na skutečnost, že české banky poskytly na financování investic FVE úvěry v objemu miliard euro. Ty mohou být případnou nestabilitou v důsledku ohrožení podpory podle zákona ohroženy, což by mělo drtivý dopad na celý bankovní sektor.

„Hlavním cílem dopisu bylo obrátit se na příslušný evropský orgán a zkrátit co nejvíce období nejistoty ohledně vypsání podpory pro obnovitelné zdroje,“ řekl agentuře Reuters šéf ČBA Pavel Štěpánek. Členové ČBA poskytly na financování OZE okolo 5 miliard euro.

Český systém podpory obnovitelných zdrojů by mohl být Evropskou komisí schválen pravděpodobně během letních měsíců, uvedl to mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Zástupci Solární asociace, kteří se jednání v Bruselu aktivně účastní, jsou přesvědčeni, že notifikaci nic nebrání.

Další informace o průběhu jednání  o notifikaci a dalším aktuálním dění se můžete dozvědět na informačním semináři, který se uskuteční  27. června v Praze.

Více ZDE

Celý článek agentury Reuters si můžete přečíst ZDE