MPO: Notifikace podpory OZE bude v nejbližších měsících

31.5.2016, 10:00

Český systém podpory obnovitelných zdrojů by mohl být Evropskou komisí schválen pravděpodobně během letních měsíců, uvedl to mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Zástupci Solární asociace, kteří se jednání v Bruselu aktivně účastní, jsou přesvědčeni, že notifikaci nic nebrání.

Ministr průmyslu Jan Mládek původně tvrdil, že notifikaci pro zdroje instalované před rokem 2013 přiveze z Bruselu nejpozději na konci dubna. „Postupujeme v souladu s nastaveným harmonogramem a očekáváme rozhodnutí v období července až srpna,“ řekl nyní iDnes mluvčí ministerstva František Kotrba.

Účastníci nedávné prestižní konference Solární energie a akumulace 2016 se přitom shodli, že EK by měla notifikaci bez problémů udělit, protože český systém se podobá tomu německému, který Brusel považuje za slučitelný s pravidly státní pomoci. „Komise má všechny výpočty, kterými prokazujeme, že systém nevede k nadměrné podpoře,“ uvedl na konferenci zástupce MPO.

Za Solární asociaci se jednání v Bruselu aktivně účastní například její výkonná ředitelka Veronika Hamáčková. Podle asociace stále hrozí riziko retroaktivního zavedení kontrol návratnosti projektů po deseti letech z důvodů údajně možné překompenzace. To je ovšem z pohledu asociace zcela nepřijatelné.

Informace členům o průběhu jednání poskytnou zástupci asociace na setkání její pracovní skupiny na ochranu investic a na chystaném informačním semináři 27. června.

Další informace najdete například ZDE