EK odsouhlasila německou podporu OZE 20 miliardami euro

17.9.2014, 12:38

Evropská komise shledala nový německý zákon o obnovitelných zdrojích v souladu s pravidly EU. Zákon, který platí v Německu od 1. srpna letošního roku, upravuje způsob podpory výroby elektřiny z čistých zdrojů, roční výše této podpory by podle odhadů měla dosáhnout okolo 20 miliard euro. Informovala o tom Evropská fotovoltaická průmyslová asociace (EPIA).

Nový zákon (EEG 2014) stanovuje, že podpora bude postupně poskytována na základě tendrů, které budou otevřeny i subjektům se sídlem v ostatních zemích unie. Komise došla k závěru, že takový systém podporuje cíle EU v oblasti životního prostředí a energetiky, aniž by byla narušena hospodářská soutěž v rámci společného trhu.

Místopředseda EK odpovědný za politiku hospodářské soutěže Joaquín Almunia prohlásil: „EEG 2014 připravuje půdu pro další integraci trhu energie z obnovitelných zdrojů, ve střednědobém horizontu by to mělo vést k nižším cenám pro spotřebitele a také k postupnému otevírání nabídek provozovatelům v jiných členských státech, to je velmi pozitivní vývoj vnitřního trhu s energií.“

Zatímco velcí výrobci elektřiny z OZE budou povinni nabízet elektřinu na trhu a podpora jim bude poskytována prostřednictvím tzv. EEG příplatku, menším zdrojům do 100 MW je na dalších deset let zachována podpora prostřednictvím garantovaných výkupních cen.