Photon Energy zvýšila zisk o 75 procent, díky elektřině z FVE

5.5.2016, 11:08

Společnost s českými kořeny Photon Energy, která je také partnerem Solární asociace loni hospodařila s výrazným ziskem a rychle se zbavuje ztrát z minulých let. V roce 2015 umazala z čisté ztráty 3,3 milionu eur. Na konci roku ztráta klesla na 1,7 milionu eur, při růstu tržeb o 13 procent na 13,32 milionu eur a provozního zisku EBITDA o 75 procent na 6,15 milionu eur.

Zatím zhruba čtyři pětiny tržeb Photon Energy pocházejí z prodeje elektřiny z vlastních FVE. Rychle se však rozbíhá servis a údržba solárních elektráren. Ve správě už má firma 150 megawattů elektráren v Evropě a Austrálii. Posledním přírůstkem bylo 35 megawattů v Rumunsku. Další zakázky by mohly přijít v příštích týdnech a měsících.

Letos na jaře Photon Energy uzavřel dohodu o spolupráci s čínským výrobcem centrálních střídačů China Electronics GreatWall Energy o servisu a distribuci centrálních střídačů značky Satcon v Evropě a Austrálii. Great Wall převzala všechna práva na značku Satcon po krachu americké společnosti Satcon Technology v roce 2013 a od té doby vyrábí střídače Satcon především pro čínský trh. „Díky dohodě máme přímý přístup k originálním náhradním dílům, které majitelé velkých elektráren se střídači Satcon dosud postrádali,“ říká mluvčí Photon Energy Jan Krčmář.

Střídače Satcon se v minulých letech instalovaly především na velké elektrárny. Díky spolupráci se tak česká firma může dostat ke správě desítek megawattů elektráren po celé Evropě. „Evropský solární trh se navíc konsoliduje, v čemž vidíme velký potenciál pro růst. Když naši stávající zákazníci staví nebo kupují další solární elektrárny, je velká šance, že je svěří do správy právě nám,“ dodává ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Podíl provozu a údržby by se měl podle Hotarova odhadu už letos posunout ze sedmi na deset procent celkových tržeb. Další rozvoj plánuje v Austrálii, kde loni Photon Energy postavila nebo začala stavět tři elektrárny. Celkem bude mít u protinožců jeden megawatt instalovaného výkonu.