Není důvod, aby EK neschválila českou podporu OZE, shodují se zainteresovaní

30.4.2016, 11:18

Evropská komise by měla v nejbližší době schválit český systém podpory obnovitelných zdrojů včetně fotovoltaiky. Shodli se na tom účastníci prestižní konference Solární energie a akumulace 2016 včetně zástupců EK a MPO.

Sporem o tzv. notifikaci zdůvodňovala například na sklonku loňského roku šéfka ERÚ své zdráhání vypsat provozní podporu pro OZE na rok 2016. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu je vydání kladného stanoviska nyní pravděpodobně otázkou několika týdnů. „Komise má všechny výpočty, kterými prokazujeme, že systém nevede k nadměrné podpoře. Argumentujeme, že jsme v minulosti zrušili pro solární elektrárny daňové prázdniny a zavedli solární daň,“ uvedl na zmíněné konferenci šéf podpory OZE na MPO Pavel Jirásek. Zástupce MPO také ujistil, že jeho ministerstvo za sektorem OZE stojí a je schopno systém jeho podpory kdykoliv obhájit.

Podle dalšího z účastníků konference, bývalého místopředsedy ERÚ Blahoslava Němečka, jsou pravidla podpory v ČR nastavena podle stejných principů jako třeba v Německu. Německo přitom již souhlas EK dávno má, je proto zřejmé, že Komise bude postupovat obdobně i v případě ČR. To na konferenci potvrdila i Petra Němečková z právní služby EK. „Neměl by být rozdíl v tom, jak komise nahlížela na německý systém a jak posuzuje ten český,“ uvedla.

Další informace najdete například ZDE

Sborník z konference si můžete stáhnout ZDE