Policie obstavila účet divize ČEZ Obnovitelné zdroje kvůli licenci z roku 2010

15.4.2016, 11:38

Policie částečně obstavila účet divize ČEZ zaměřené na obnovitelné zdroje. Následně zadrží polovinu peněz, které ČEZ OZ utrží za prodej elektřiny z FVE Vranovská Ves, která patří mezi největší solární projekty ČEZu. Informoval o tom deník E15. Energetická firma by tím za rok mohla ztratit přístup ke zhruba 120 milionům korun.

Krok souvisí se zahájením trestního stíhání proti čtveřici osob. Fond ČEZ OZ podal proti postupu policie stížnost. Objem zadržovaných peněz odpovídá rozdílu mezi výkupními cenami platnými pro roky 2010 a 2011. „Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi usnesení Policie ČR, kterým je společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, jakožto provozovateli fotovoltaické elektrárny Vranovská Ves zajišťována na externím účtu vedeném u ČNB poměrná část finančních prostředků z každé budoucí pohledávky vzniklé ČEZ OZE za společností OTE,“ uvedl mluvčí ČEZ Martin Schreier.

 „Případem se zabýváme. Jsou obviněny čtyři osoby. Tři pro trestný čin podvodu a jedna pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Obviněné osoby jsou stíhány na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ potvrdil vyšetřování mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Fotovoltaika Vranovská Ves byla vyšetřována už před několika lety, kdy byla v podezření z podvodného vylákání licence na konci roku 2010. V říjnu 2014 však protikorupční policie kauzu odložila. Vranovská Ves byla jednou z FVE, které byly do sítě zapojeny těsně před koncem roku 2010.