Retroaktivní návrhy MPO se podařilo zastavit. Vyhráno, ale není.

29.8.2014, 12:54

Legislativní rada vlády odmítla 28. srpna návrh novely z dílny ministerstva průmyslu a obchodu a ministerští úředníci jej musejí přepracovat. Rada tak zohlednila také námitky CZEPHO, pro které asociace získala podporu prestižních průmyslových svazů a Ministerstva životního prostředí. Další osud klíčové legislativní normy však závisí i na vaší podpoře!

CZEPHO kritizovala zejména retroaktivní návrh na omezení výše vyrobené elektřiny z podporovaných zdrojů s podporou a návrh na zavedení neomezeného ručení statutárních orgánů, vlastníků výrobny a odpovědného zástupce za vrácení podpory a další ustanovení. (Více ZDE.)

Pro svou pozici naše asociace získala podporu například Hospodářské komory, Unie zaměstnavatelských svazů nebo Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Proti návrhu na zavedení mechanismu na omezení vyplácení podpory se také postavilo i Ministerstvo životního prostředí. Úředníci z ministerstva průmyslu přesto naprosto bezprecedentním způsobem odmítli tyto zásadní připomínky a nadále tlačili na přijetí protiprávních návrhů a přicházeli dokonce s dalšími neakceptovatelnými návrhy.

Návrhem MPO se na svém zasedání zabývala 28. srpna legislativní rada vlády, jednání však bylo přerušeno a odloženo na 18. 9., do kdy má MPO návrh přepracovat podle připomínek. Poslanci a senátoři by se potom měli novelou zabývat pravděpodobně v průběhu podzimu. (Více informací ZDE.)

CZEPHO bude i přes svůj úspěch „v prvním kole“ nadále usilovat o odstranění protiprávních ustanovení a bude získávat pro své kroky podporu jak mezi politiky, tak i mezi veřejností. Současně se obrací na všechny své členy a příznivce sluneční energetiky, aby ji v tomto úsilí podpořili. Každý, komu není osud solárního sektoru v ČR lhostejný, se může obrátit na svého zákonodárce a seznámit jej se svými námitkami.