Drtivé většině OZE posuzování návratnosti nehrozí, tvrdí náměstkyně MPO

29.2.2016, 16:48

Česká republika se dohodla v rámci šesti notifikačních procesů s Evropskou komisí, že zhruba 87 procent výrobců energie z OZE není třeba individuálně posuzovat, zda nedostávají podporu neoprávněně. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedla náměstkyně MPO) Lenka Kovačovská. Podle ní bude posuzováno okolo 13 procent výrobců. Jde o ty výrobce, kteří během tří let budou mít nárok na podporu více než 200 000 euro (5,4 milionu korun).

„Myslím, že se posouváme úspěšně ke konci. My jsme na únorové schůzce s komisí diskutovali technické pravidlo na posuzování přiměřenosti státní podpory. To říká to, že pokud kumulativně sledovaný subjekt získal v průběhu tří let podporu do 200 000 euro, tak nemusí být předmětem individuálního posuzování,“ uvedla Kovačovská.

Pro individuální posuzování bude podle Kovačovské Evropská komise požadovat úpravu legislativy. Proces notifikace by podle ní mohl být ukončen do dubna. „A neměl by být důvod, aby se ty spory z minulosti opakovaly i v budoucnosti,“ je přesvědčena náměstkyně.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se totiž od loňského podzimu s ministrem průmyslu Janem Mládkem i částí odborné veřejnosti přela kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude. Požadovala souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně.