Co znamenají hra na notifikaci a španělské arbitráže pro investory?

2.2.2016, 10:37

Mezi solárními investory snad už neexistuje nikdo, kdo by si myslel, že budoucnost bude růžová. Tanec Svaté Aleny kolem údajné notifikace anebo prohrané španělské arbitráže svědčí o tom, že se investoři musejí i nadále připravovat na další rány pod pás. Jak se na ně připravit? A jak vrátit úder?

Zatímco celý svět, včetně států EU, slavil koncem loňského roku průlomové cíle z klimatické konference v Paříži, zdá se, že politici a úředníci ne všude pochopili, že předpokladem pro dosažení těchto cílů musí být stabilní prostředí pro investory. Cirkus kolem nepotřebné notifikace a neustále se měnící názory ERÚ jen doložily, že se investoři na domácí instituce ani nadále nebudou moc spoléhat. Koncem ledna k tomu obletěla solární svět zpráva o tom, že investoři prohráli první arbitráže proti Španělsku v kauze retroaktivních změn podpory.

Co to vše znamená pro investory z hlediska ochrany jejich investic?

Aféra vytvořená ERÚ měla jeden pozitivní výsledek, a to, že vláda i ministerstvo průmyslu a snad i financí pochopily, že solární průmysl v ČR je pro zemi příliš důležitým, aby se mohl nechat jen tak zkrachovat. Zároveň se opakovaně ukázalo, že silným argumentem v boji proti postoji Aleny Vitáskové byla hrozba arbitráží.

Prohrané španělské arbitráže totiž zdaleka neznamenají konec světa. Za prvé se z hlediska argumentace, načasování a zavedených opatření nedají srovnat například s arbitrážemi proti ČR. Kromě toho byly založené na Evropské energetické chartě, která je ale zcela bezzubá. „Jediná opravdová ochrana a tím i jediný opravdový argument na politiky je možnost velkého počtu žalob investorů mimo Evropskou unii“, k tomu dodává generální ředitel skupiny Photon Energy Georg Hotar.

Znamená to, že se čeští solární investoři musí „proměnit“ v mezinárodní solární investory. Bude-li hrozba arbitráží do budoucna větší a silnější, lze očekávat, že vláda bude chtít konečně dlouhodobou stabilitu v našem odvětví. K tomu je nutná restrukturalizace investic do zemí mimo EU, na kterou se specializuje jedna z dceřiných společností skupiny Photon Energy.

Více se zájemci o téma mohou dozvědět na setkání skupiny na ochranu investic dne 17.2.2016.

Photon Energy