Ve Francii budou vyrábět zelenou elektřinu i panely na silnicích

25.1.2016, 12:32

Francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová představila projekt, v rámci kterého má být v následujících pěti letech pokryto tisíc kilometrů francouzských silnic speciálními solárními panely. Každý kilometr z vybraných silnic by měl zajistit dodávku elektřiny k osvětlení obce s pěti tisíci obyvateli.

Speciální solární panely budou pokryty silnou ochrannou vrstvou, která odolá i nákladní dopravě a zároveň nebude příliš kluzká. Zkušební provoz na prvních úsecích má být zahájen již v nejbližších měsících. Projekt bude financován zvýšením spotřební daně na pohonné hmoty, které by mělo přinést 200 až 300 milionů eur.

Panely vyrábí společnost Colas, která s vývojem této technologie přišla již v roce 2005. „Silnice jsou devadesát procent dne odkryté a představují proto ideální prostor,“ je přesvědčen představitel firmy Jean-Luc Gauthier.

Francouzský projekt je největší svého druhu na světě. Dosud největší pozornost vzbudila solární cyklostezka na předměstí Amsterdamu, která byla uvedena do provozu na konci roku 2014.