Armáda USA schválila svůj největší projekt v OZE. Slunce a vítr vyrobí až 65 MW elektřiny

27.1.2016, 12:07

Americká armáda podepsala kontrakt na svůj zatím největší projekt v oblasti OZE. Společnost Apex Clean Energy pro armádu postaví solární elektrárnu a větrný park s celkovým instalovaným výkonem 65,8 MW, které budou zásobovat elektřinou texaskou základnu Fort Hood.

Agentura pro armádní logistické zajištění (Defense Logistics Agency – DLA) podepsala s Apex Clean Energy smlouvu na 30 let. Její součástí kontraktu je vybudování solární elektrárny a větrného parku s instalovanými výkony 15,4 a 50,4 MW. Celkem americká armáda zaplatí firmě 497,4 milionu dolarů. Podle DLA by měla armáda díky těmto zdrojům ušetřit až 168 milionů dolarů proti odběru elektřiny z veřejné přenosové sítě.

„Neutrácíme peníze proto, abychom vypadali navenek dobře, ale investujeme je proto, abychom zvýšili naši efektivitu a díky investici šetřili naše finanční zdroje," tvrdí Richard Kidd, z armádní sekce pro energii a udržitelný rozvoj. Kidd také uvedl, že armáda má již k dispozici okolo 600 MW z OZE, z čehož je 22 MW ze střešních fotovoltaických panelů.

Solární elektrárna bude vybudována přímo na základně Fort Hood, která leží přibližně 60 mil na sever od Austinu. Větrný park bude stát v nedalekém okrese Floyd County. DLA očekává, že obě elektrárny budou dodávat elektrickou energii po dobu 28 let a první dodávky by měly začít již příští rok.