Největší výrobci panelů v roce 2015: V čele je Trina Solar, poraženým je Sharp Corporation

22.1.2016, 10:51

Odborný server PV-Tech zveřejnil nový žebříček největších výrobců fotovoltaických modulů za rok 2015. První tři příčky obsadily společnosti Trina Solar, Canadian Solar a JinkoSolar.

Žebříček „TOP 10 PV solar module manufacturers in 2015“ byl vytvořena na základě uskutečněných dodávek modulů v prvních devíti měsících loňského roku a podrobné analýze předpokládaných dodávek 45 předních výrobců za celý rok.

Významným výsledkem je propad vítěze za rok 2014 - společnosti Yingli Green, která ještě na počátku předpokládala zvýšení produkce z 3,6 GW na 3,9 GW, čímž by se dostala alespoň na čtvrté místo žebříčku. Nicméně propad ve druhé polovině roku poslal firmu až na sedmou pozici.

Naopak výrazné zlepšení zaznamenala SFCE, která předchozím roce desítku uzavírala a nyní díky dobrým výsledkům poskočila na osmé místo a Yingli Green „šlape na paty“.

Největším poraženým je zřejmě potom Sharp Corporation, která z prestižní TO 10 zcela vypadla, ačkoliv v roce 2014 držela sedmé a o rok dříve dokonce třetí místo.

Z analýzy také vyplývá, že v posledních 12 měsících přibylo firem, které mohou v následujícím období první desítku úspěšně atakovat. Jedná se především o nové výrobce z Asie. Navíc čínská společnost Tongwei plánuje investici ve výši miliardy dolarů do výstavby nové továrny, která má být schopna ročně produkovat až 5 GW solárních článků. Tím by se Tongwei stala největším výrobcem na světě.

Top 10 výrobců solární modulů za rok 2015:

1.    Trina Solar
2.    Canadian Solar
3.    JinkoSolar
4.    JA Solar
5.    Hanwha Q CELLS
6.    First Solar
7.    Yingli Green
8.    SFCE
9.    ReneSola
10.  SunPower Corp