ERÚ ani další stanovisko vlády nestačí a odmítá podporu svévolně vypsat

14.12.2015, 12:32

Vláda společně s ministerstvem průmyslu a obchodu připravila řešení situace, kdy ERÚ odmítá vypsat podporu pro obnovitelné zdroje na příští rok. Předsedkyně ERÚ ovšem již prohlásila, že jej nepokládá za dostatečné. Připravované nařízení vlády je již v připomínkovém řízení, které by mělo být uzavřeno 16. prosince a následně by mělo toto nařízení vyjít ve Sbírce listin.

Navržené nařízení stanovuje, že provozní podpora pro zdroje uvedené do provozu před 1. lednem 2013 bude vyplácena, pokud Evropská komise výslovně nekonstatuje, že má být její vyplácení pozastaveno.

U zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2016 má být případná podpora naopak poskytována až po rozhodnutí EK o slučitelnosti této podpory s pravidly EU.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková ovšem již předem oznámila, že vládní nařízení na jejím záměru podporu nevypsat nic nemění, pokládá ho za nedostatečné a hodlá čekat na písemné stanovisko Evropské komise k notifikaci. MPO následně uvedlo v tiskové zprávě, že právě ERÚ řízení EK zdržuje, protože jí neposkytuje požadované dokumenty.

Tiskovou zprávu MPO najdete ZDE.

CZEPHO bez ohledu na připravované nařízení vlády pokračuje ve svých aktivitách směřujících k vypsání podpory. Zástupci asociace se již zítra například sejdou k jednání s představiteli EK (DG Energy) a chystají další právní kroky.

S návrhem nařízení vlády se můžete seznámit ZDE