Problémy s připojením: elektrárny s přetokem nemají v některých oblastech šanci

29.3.2023, 17:45

Obavy z ohrožení bezpečného provozu a stability distribuční sítě vedou distributory k tomu, že v některých oblastech odmítají žádosti o připojení nových zdrojů do sítě.

Největší problémy jsou v Jihomoravském kraji, který má na starost E.GD, v menší míře se to týká ale i území pod správou ČEZ Distribuce. Právě EG.D zveřejnila na svém webu interaktivní mapu, ze které je možno zjistit, zda lze v dané oblasti připojit elektrárnu s přetokem či ne. Z tria distributorů lze na bezproblémové připojení vsadit jen u PREdistribuce. V Praze totiž není tak jednoduché umístit na střechu solární panely a elektráren se tu nestaví tolik, jako v ostatních oblastech.

Distribuční firmy slibují, že mohutně zainvestují a elektrizační síť v potřebné míře posílí. To však může trvat měsíce až roky. Ostatně takové jsou i lhůty, které zájemci na některých územích od distribuček dostávají. Zamítnutí žádosti o připojení elektrárny s přetokem lze na straně investora pak už jen dočasně vyřešit menší instalací nebo investicí do zdroje s vlastní akumulací energie bez přetoku do sítě. 

Kapacitní problémy tak aktuálně mohou brzdit stále ještě přetrvávají zájem veřejnosti o vlastní zdroj energie. Tématu bude věnován webinář Solární asociace, který se uskuteční ve středu 26. dubna 2023 (program webináře). Diskutovat i odpovídat na dotazy účastníků budou zástupci všech tří distribučních společností. Dvouhodinový bezplatný webinář je určen výhradně členům Solární asociace.