LN: Mládek chce požádat Zemana o odvolání Vitáskové

11.11.2015, 12:03

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek požádal o schůzku prezidenta Miloše Zemana. Během ní má údajně požádat hlavu státu o odvolání předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové. Píší to Lidové noviny. Důvodem žádosti o odvolání má být hrozba šéfky ERÚ, že nevypíše podporu pro OZE na příští rok.

Ministr žádost o schůzku potvrdil, ale k jejímu obsahu se vyjádřil vyhýbavě. „Hodlám pana prezidenta informovat o obecné situaci v energetice a nebudu navrhovat žádná konkrétní řešení,“ uvedl Mládek.
Vitásková oznámila, že pro příští rok nevypíše podporu energetickým zdrojům spuštěným mezi lety 2005 až 2012. Ty dosud nemají oficiální razítko, takzvanou notifikaci, od Evropské komise. Ve hře je 41 miliard korun pro podnikatele a obrovský zásah do české ekonomiky. Pro mnohé firmy, které zdroje provozují, by to skončilo insolvencí a pro banky problémem, protože by jim společnosti neměly z čeho splácet půjčky. Výše úvěrů na podporované zdroje činí více než 70 miliard. Součástí důsledků by bylo i propouštění a možné zdražení tepla pro koncové zákazníky.
 
Celý článek LN si můžete přečíst ZDE
 
Mládek se proti záměru Vitáskové ostře  ohradil ve svém blogu, kde ji nařkl z nekompetentnosti a varoval před možnými následky uvažovaného kroku - více ZDE
 
Sama Vitásková na Mládkův text potom reagovala v Lidových novinách - více ZDE