IEA PVPS: Polovina z loni instalovaných FVE je v Asii

26.10.2015, 00:36

International Energy Agency - Photovoltaic Power System Programme (IEA PVPS) zveřejnila na konci října svou 20. zprávu „Trendy ve fotovoltaických aplikacích“. Tato jedinečná zpráva poskytuje oficiální údaje o situaci na fotovoltaickém trhu ve 24 sledovaných zemích po celém světě.

Podle zprávy IEA PVPS byl loňský rok rokem zpomalení růstu globálního fotovoltaického sektoru. Na hlavních sledovaných trzích bylo celkem v roce 2014 instalováno kolem 40 GW výkonu (v roce 2013 to bylo 37 GW). Hlavními motory růstu přitom byly USA a Japonsko. Celková instalovaná kapacita ve světě tak nyní činí zhruba 177 GW a fotovoltaika pokrývá více než procento z poptávky po elektřině.

Asijské země představovaly loni vedoucí regionální trh již druhý rok v řadě a instalace v asijských zemích odpovídaly kapacitou 50 % celosvětových instalací. Konkrétně Čína se podílela 10,6 GW a a Japonsko 9,7 GW. Růst byl zaznamenám i v Americe (USA 6,2 GW), zatímco Evropa již třetím rokem vykazovala z pohledu solárního sektoru pokles.

Podrobnější informace najdete ZDE.