Jak se daří malinám, jahodám či hruškám pod solárními panely? V Nizozemí znají odpověď

11.11.2022, 23:06

Solární asociace uspořádala začátkem září pro potenciální investory a zástupce státní správy dvoudenní exkurzi do Nizozemí. Jejím cílem bylo několik farem pěstujících plodiny pod FV panely a také závod na výrobu speciálních nosných agrivoltaických konstrukcí.

Agrivoltaika je relativně novým odvětvím; v Česku bychom zatím nějakou větší instalaci tohoto typu hledali marně. V Nizozemí jsou však dál, hledají tam už v praxi ty nejlepší kombinace pěstovaných druhů ovoce a použité FV technologie. Holandští farmáři účastníkům exkurze předvedli různé typy konstrukcí, panelů, možnosti jejich rozmístění a hlavně představili konkrétní výsledky jak z hlediska výnosů plodin, tak z pohledu ekonomiky celé energetické části. Hlavně investiční náklady nejsou tak vysoké, jak by se mohlo na první pohled zdát – mnoho pěstovaných plodin nějaké zastřešení či zastínění tak jako tak potřebuje, proč tedy nespojit tuto nutnost s energetickým využitím dopadajících slunečních paprsků...

Více už v reportáži, kterou na místě natočil Jan Staněk ze serveru Electrodad.cz s Jiřím Bímem, vedoucím sekce agrivoltaiky Solární asociace, Janem Krčmářem, naším výkonným ředitelem a Erikem van Nieuwenhuijzenem, jedním z hostujících farmářů.