V Itálii roste pod panely kukuřice a len, u nás zatím jen tráva

23.6.2022, 09:22

Minulý týden se v italské Piacenze konala konference AgriVoltaics2022, na které vystoupil vedoucí sekce agrivoltaiky Solární asociace Jiří Bím. Při té příležitosti navštívil i agrivoltaickou instalaci, která funguje už přes 11 let.

Sedmnáctihektarová plocha na první pohled zaujme vysoko umístěnými panely s netradičním sklonem. Ty totiž nainstalovány na duální trackery, které je orientují během dne do nejlepší pozice vůči slunci. Třímegawattová elektrárna tak produkuje více elektřiny než při běžném fixním uchycení panelů. 

Pod panely na tomto místě Italové pěstují převážně kukuřici, částečně také len. Technologie se testuje v provozu a nadále vylepšuje, do budoucna by měly panely poskytovat rostlinám až padesátiprocentní zastínění. 

Agrivoltaika, jak se spojení fotovoltaiky s pěstováním rostlin označuje, má i u nás velký potenciál a Solární asociace se dlouhodobě snaží, aby podobné instalace mohly vznikat také v Česku. Prvotní legislativní návrh na uchopení agrivoltaiky z dílny MŽP ale zatím současnou situaci úplně nezprůchodňuje, investoři by naopak museli počítat s komplikovaným schvalovacím postupem.