V Maroku roste solární elektrárna o výkonu přes 500 MW. Přispěje i Světová banka

6.10.2015, 13:55

Solárně-termální elektrárna u marockého pouštního města Ouarzazate, by již letos měla být schopná produkovat 510 MW čisté elektřiny. Na rozšíření stávající elektrárny o výkonu 160 MW přispěla půl miliardou dolarů také Světová banka. Podle komentátorů to signalizuje zřetelnou změnu přístupu této instituce k obnovitelným zdrojům.

Elektrárna s výkonem 160 MW vyrábí na okraji marocké pouště elektřinu již od roku 2011. Letos přibude dalších 350 MW a celý energetický kolos se tak stane jedním z největších „čistých“ zdrojů na světě. Výroba celého zařízení by měla být schopná sama pokrýt spotřebu 1,5 milionu obyvatel Maroka.

Náklady více než pěti stovek milionů dolarů by ale vzhledem k přírodním podmínkám na severu Afriky měly být zárukou solidní návratnosti celého projektu.

Koncentrační solárně-termální elektrárna by se mohla za plného výkonu podílet až 8 % na národní produkci energie. Maroko totiž až donedávných dní spoléhalo především na provoz tepelných elektráren (uhlí se dosud podílí na produkci 6677 MW).  Do roku 2020 by se měla energie slunce podílet na generování 2000 MW, a to v rámci pěti obřích projektů (při kterých mají solární panely pokrýt plochu téměř 10 000 hektarů).