Schváleno. Miliony korun míří do více než dvou stovek projektů zaměřených zejména na fotovoltaiku a energetické úspory

13.6.2022, 13:31

Další stovky projektů se mohou rozjet. Ministryně životního prostředí schválila dotace za více než 2,2 miliardy korun. Velká část peněz míří na výstavbu menších fotovoltaických elektráren z Modernizačního fondu, s dotační podporou 800 milionů se rozjedou také energetické úspory na desítkách veřejných budov a další obce začnou lépe nakládat s dešťovou vodou, to vše za využití peněz z Národního plánu obnovy.

S projekty uspělo celkem 230 žadatelů z různých výzev Národního programu Životní prostředí i Modernizačního fondu. Pokračuje tak podpora fotovoltaických elektráren, tentokrát těch menších do výkonu 1 MW. Nová vznikne například na Agrofarmě Dubnice na Bruntálsku. Farma tak rozšíří svoji výrobu energie, už provozuje bioplynovou stanici. Elektřina ze solárních panelů se bude také nově vyrábět v areálu brněnské teplárny na Špitálce. Svoji elektrárnu chystá i město Horní Jiřetín na Mostecku. Celkem jich po celém Česku vznikne dalších padesát.

„Dlouhodobě se hlásíme k podpoře obnovitelných zdrojů a maximálnímu snížení závislosti na fosilních zdrojích –  dnes nastartované projekty jen dokládají, že to myslíme vážně. Proces schvalování dotací běží průběžně, takže další projekty budou následovat,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Nejen výroba energie z čistých obnovitelných zdrojů, ale také energetické úspory jsou důležitým prvkem energetické politiky. Skoro padesát obcí získalo peníze z Národního plánu obnovy na energetické úspory svých veřejných budov, na opatření využijí dotace v celkové výši přes osm set milionů korun. Z Národního plánu obnovy dostanou peníze i další obce, které se rozhodly, že budou lépe hospodařit s dešťovou vodou.

Kromě toho Státní fond životního prostředí v červnu vyhlásí čtyři nové výzvy v rámci programu RES+. Dvě z nich přitom zacílí přímo na podporu výstavby malých (do 1 MWp) i velkých (nad 1 MWp) solárních elektráren. Oproti loňsku se ale bude rozdělovat dvojnásobné množství prostředků: 9 miliard korun. Zajímavou novinkou bude možnost získat podporu na pořízení elektrolyzéru a výrobu vodíku.