Mobilní Alfons dodává elektřinu ze slunce nejen armádě

4.10.2015, 12:01

Mobilní energetické centrum Alfons využívající obnovitelné zdroje, které vyvinula pětice českých firem, budí obrovský zájem doma i v zahraničí. Tři kontejnery Alfons například sloužily jako oficiální energetická podpora na nedávných Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě. Novinka vzbudila velký zájem také na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky ISDEF, který se konal v červnu v Tel Avivu v Izraeli. Projekt podporují CZEPHO a Alinace pro energetickou soběstačnost.

Alfons Mobile Energy Container (AMEC), jak zní celý název, je kontejner o běžné velilkosti, jaký je možný snadno přepravovat na nákladním automobilu. Jeho technologie je praktickou ukázkou využití moderních a šetrných zdrojů energie, které najdou uplatnění nejen v krizových situacích, ale rovněž v odlehlých oblastech, které nemají přístup k energetickým sítím.Typickým uživatelem by mohla být právě armáda -  kontejner už získal vojenskou registraci od Severoatlantické aliance. Na zmíněných Dnech NATO tato zařízení pomohla pokrýt spotřebu polní nemocnice, ukázky leteckých trenažerů vzdušných sil AČR a další součásti zázemí jedné z největších bezpečnostní akcí v Evropě. V Ostravě byl také projekt Alfons slavnostně pokřtěn brigádním generálem Liborem Štefánikem, velitelem vzdušných sil AČR.

Pro nabíjení interních baterií slouží vítr, solární panel nebo diesel generátor. Výhodou celého řešení je rychlá instalace, kterou lze uskutečnit během tří hodin. Jednotlivé komponenty dodávají společnosti Simeti Wind Energy, Variel a.s., Decci a.s., Solar Systems Projekt a Terra Endress Power Generators,“ prohlásil Pavel Patřičný, koordinátor projektu AMEC.

Mobilní elektrárna Alfons vyrábí elektřinu pomocí rozložitelných větrných a solárních elektráren. Solární a větrná elektřina je skladována v baterii, která také zajišťuje stabilní dodávky energie pro odběrná místa. Obnovitelné zdroje zálohuje dieselový agregát. Jednotlivé zdroje energie pak řídí a spojuje inteligentní systém napájení a spotřeby, který zabraňuje výpadku elektřiny.

Další informace projektu najdete ZDE

Více o využití obnovitelných zdrojů nejen v armádních operacích najdete ZDE