Vinice, chmelnice a sady bude možné osázet fotovoltaickými panely, shodla se ministerstva

18.5.2022, 12:17

Solární asociace již před několika lety začala seznamovat veřejnost s konceptem agrivoltaiky. Synergické spojení zemědělské výroby s produkcí čisté elektřiny ze slunce však v českých podmínkách naráží na legislativní a administrativní bariéry. Ty by mohly ale začít padat. Shodli se na tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková na své včerejší společné pracovní poradě.

„Jednou z našich společných snah je podpora agrovoltaiky. Vidíme ji jako příležitost pro zvyšování příjmů českých zemědělců a zároveň posiluje naši ambici v cestě za energetickou soběstačností ČR, uvedla ministryně Hubáčková. Její resort počítá výlučně s umístěním nad trvalými kulturami - na chmelnicích, ovocných sadech či vinicích.

„Pokud jsou FV systémy budovány na půdě patřící do zemědělského půdního fondu, je nutno splnit podmínky ochrany půdy definované zákonem, MŽP proto pracuje na přípravě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, abychom sadařům i pěstitelům chmele a vína mohli otevřít tyto zcela nové možnosti,” zdůrazňuje ministryně.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je dobrou zprávou, že MŽP hledá cestu, aby pro projekty na instalaci agrovoltaik ve vybraných případech nebyla nutná platba za odvody. „Tím se zemědělcům podstatně zlevní náklady na celkovou investici, a navíc využijí dotací na fotovoltaiku. Věřím, že celou věc se nám podaří oboustranně vyladit i v nadcházejícím připomínkovém řízení k návrhu novely,“ řekl ministr Nekula.

Solární asociace se této odnoži solární energetiky věnuje v rámci specializované sekce agrivoltaiky, kterou vede Jiří Bím. Nedávno uspořádala pro novináře a zástupce dotčených resortů exkurzi do Francie, během které účastníci navštívili několik fungujicích agrivoltaických instalací.