Dotace pro malé FVE jsou dobrý krok, stát by však měl myslet i na chudší rodiny

22.9.2015, 09:32

Stát bude od příštího roku v rámci programu Nová zelená úsporám vyplácet dotace na pořízení malých střešních FVE. Podle AliES by se ČR měla inspirovat americkým prezidentem Obamou a zvýhodnit navíc nízkopříjmové rodiny.

Přesnou částku, kterou budou moci zájemci o střešní fotovoltaiku získat ministerstvo životního prostředí teprve počítá. Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost by to mohla být až polovina pořizovací ceny: „Očekáváme, že to bude nějaká diferencovaná sazba investiční podpory zhruba od 30 až 50 procent. Bylo by však také zajímavé, kdyby k tomu Česká republika přistoupila podobně jako letos Barack Obama ve Spojených státech amerických, který se zaměřil také na rodiny s velmi nízkými příjmy,“ uvedl mimo jiné Sedlák ve svém rozhovoru pro Český rozhlas na toto téma.

Ředitel AliES je přesvědčen, že nízkopříjmovým rodinám může fotovoltaika výrazně pomoci. „Právě u nich dokáže solární energetika řešit anebo předcházet tomu, aby daná domácnost spadla do takzvané energetické chudoby. U těchto domácností si dokážeme představit, že by sazba byla daleko vyšší,“ říká.

Energie ze solární elektrárny dokáže pokrýt polovinu spotřeby domácnosti. V České republice je vydaných zhruba 27 tisíc licencí pro fotovoltaické elektrárny, drtivá většina z nich jsou menší zdroje.

Celé vystoupení Martina Sedláka v Českém rozhlase si můžete poslechnout ZDE.