Skladování elektřiny: hlavní téma říjnové konference v Praze

14.9.2015, 15:33

1. ročník konference Smart Energy Forum, věnované trendům a technickým novinkám v oblastech systémů skladování elektřiny a připojování nových zdrojů a také dotacím v rámci programu OPPIK a Nová zelená úsporám, se uskuteční 8. října v Praze ve Wellnes Hotelu STEP. Na konferenci budou představeny mimo jiné baterie Powerwall v rámci systému StorEdge od společnosti SolarEdge a špičkové baterie pro domácnosti od Sonnenbatterie, které bude nabízet ČEZ.

Téma konference, jejímž pořadatelem je provozovatel portálu Solarninovinky.cz, je více než aktuální, například podle údajů Německé fotovoltaické asociace (BSW-Solar) náklady na instalaci systémů pro skladování elektřiny (SSE) poklesly za posledních 18 měsíců o více než 50 %. To se pozitivně projevuje na růstu hybridních fotovoltaických elektráren (HFVE). Nový trend propojování FVE s bateriemi jasně potvrzuje boom SSE ve světě. Již na letošní konferenci Intersolar Europe 2015 zástupci výrobců SSE potvrdili, že téměř každá třetí nová FVE v Německu je vybavena bateriemi pro skladování solární energie.

Díky rapidnímu poklesu cen SSE se v řadě zemí dostáváme na tzv. bateriovou paritu, tj. bod, kdy cena elektřiny vyrobené ve vlastní fotovoltaické elektrárně a následně uskladněné v SSE je nižší, než cena elektřiny nakupovaná z tradiční distribuční sítě. I v České republice je „bateriová parita“ pomalu na „spadnutí“. Podle dostupných informací se v rámci programu OPPIK chystají až 70% dotace na pořízení SSE od roku 2016.

Více informací o konferenci a možnost registrace najdete ZDE

Členové CZEPHO mají 10% slevu z účastnického poplatku