Velké „fosilní“ firmy lobbovaly proti podpoře OZE a za plyn

2.9.2015, 17:04

Evropská komise přes odpor ekologů a firem zabývajících se čistou energetikou v loňském roce zakázala od roku 2017 většinu dotací na čistou energii. Podle zjištění britského deníku Guardian za tímto rozhodnutím stál tlak firem jako jsou BP, Shell, Statoil a Total a sdružení zastupujících ropné a plynařské společnosti.

Z dokumentů získaných deníkem vyplývá, že již v říjnu 2011 se zástupci Shellu obrátili na komisi, aby jedinými nástroji pro snižovaní skleníkových plynů bylo použití systému obchodování s emisemi a větší využití zemního plynu. O pouhé čtyři týdny později BP také požádal předsedu EK José Barrosa, aby diskutovat tento návrh s Jean-François Cirellim, prezidentem obchodního sdružení Eurogas.

"Rozsáhlé využívání zemního plynu by mohlo zajistit okamžité snižování emisí na ekonomické bázi a Eurogas věří, že to by pomohlo společnému zájmu,“ napsal Howard Chase, šéf bruselské kanceláře BP.

Nátlak na EK pokračoval i v dalších dvou letech. „Navržené cíle pro obnovitelné zdroje energie a energetickou účinnost by nebylo přínosné,“ napsal Cirelli Barrosovi v únoru 2013.

Celý článek v angličtině si můžete přečíst ZDE